Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021
9.4 C
Crete
Αρχική Μαγειρική Ζυμώνουμε τα δικά μας γιορτινά ψωμιά

Ζυμώνουμε τα δικά μας γιορτινά ψωμιά

Χριστόψωμο με μπαχαρικά
70 ΛΕΠΤΑ + 1,5 ΩΡΑ ΑΝΑΜΟΝΗ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά
200 γρ. αλεύρι χωριάτικο
100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
200 γρ. αλεύρι ολικής
10 γρ. μέλι
2 γρ. κανέλα σκόνη
1 κάψουλα βανιλίνη
1 γρ. γαρίφαλο τριμμένο
1 γρ. καρδάμωμο σκόνη
15 γρ. μαγιά ξερή
8 γρ. αλάτι
310 ml νερό

Για τη διακόσμηση
1 κρόκο αυγού
1 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 15΄ με γάντζο. Τοποθετούμε σε μπολ το ζυμάρι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Κρατάμε 100 γρ. ζυμαριού στην άκρη. Πλάθουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα και το τοποθετούμε σε στρογγυλό ταψί 24 εκ.
Με τα 100 γρ. ζύμης που κρατήσαμε στολίζουμε την επιφάνεια με διάφορα παραδοσιακά σχέδια*. Αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με το διάλυμα του αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50΄ στους 180οC.

Για τα σχέδια στο ψωμί μας
* Χαρακτηριστικό σχέδιο είναι ο σταυρός που μπορεί να γίνει είτε πλάθοντας δύο μικρές πλεξούδες είτε δύο μπαστούνια. Μπορούμε επίσης να κάνουμε τσαμπιά με σταφύλια ή λουλούδια. Διακοσμούμε το καρβέλι μας με ολόκληρα καρύδια και μικρές ψαλιδιές με τις μύτες του ψαλιδιού, ολόγυρα. Τα σχέδια τα κολλάμε κατευθείαν πάνω στο καρβέλι, προτού φουσκώσει, πιέζοντας ελαφρώς για να κολλήσουν.

- Advertisement -

Stay Connected

16,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
61,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επικαιρότητα

Newsroom