Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήStoriesΎπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου

Ύπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ύπνος και ο Θάνατος ήταν δίδυμα αδέρφια και παιδιά της Νύχτας και του Ερέβους. Ο Ύπνος λατρευόταν αρκετά στην κυρίως Ελλάδα. Σημαντικά κέντρα της λατρείας του Ύπνου ήταν η Επίδαυρος, η Τροιζήνα και η Ολυμπία.

, Ύπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου
Η Νύχτα με τα παιδιά της, Ύπνο και Θάνατο

Παιδιά του ύπνου ήταν τα Όνειρα (οι τρεις Όνειροι), ο Μορφέας, ο Φοβήτορας και ο Φάντασος. Τον θεωρούσαν ήσυχο και πράο θεό.

Ο Ύπνος και η Ήρα

Ο Ύπνος στον Όμηρο, έχει την κατοικία του στη Λήμνο και εκεί, με τη βοήθεια της Ήρας, πήρε ως γυναίκα του την Πασιθέη, τη θεά της ξεκούρασης. Ο μύθος αναφέρει ότι η Ήρα, η οποία ήθελε να αποκοιμίσει τον Δία για να επηρεάσει η ίδια τη διεξαγωγή του Τρωικού Πολέμου, πήγε στη Λήμνο, συνάντησε τον Ύπνο και, αφού τον προσφώνησε «άναξ πάντων τε θεών πάντων τ’ ανθρώπων», του υποσχέθηκε να του δώσει για γυναίκα του την Πασιθέη, με την προϋπόθεση όμως ο Ύπνος να κρατήσει κοιμισμένο για ένα διάστημα τον πατέρα των θεών. Τελικά ο Ύπνος, αφού πείσθηκε από την Ήρα, κατάφερε ν’ αποκοιμίσει τον Δία, πλησιάζοντας τον με τη μορφή ενός πουλιού της νύχτας.

Διαβάστε επίσης: Θήλασε τον πατέρα της για να μην πεθάνει από ασιτία

, Ύπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου

Τέχνη

Πολλά είναι και τα έργα καλλιτεχνών με πρωταγωνιστή τον Ύπνο, αλλά και τον αδερφό του, τον Θάνατο. Συνήθως, τον Ύπνο τον φαντάζονταν νέο με φτερά στους ώμους, να αποκοιμίζει τους κουρασμένους.

, Ύπνος, ο δίδυμος αδελφός του Θανάτου
Sleep and his Half-brother Death – Picture by J.W. Waterhouse

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom