Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΥγείαΥπέρταση: Πώς θα «ρίξετε» την πίεση χωρίς φάρμακα

Υπέρταση: Πώς θα «ρίξετε» την πίεση χωρίς φάρμακα

Η υπέρταση είναι μια νόσος που εξελίσσεται σιωπηρά και θέτει σε μέγιστο κίνδυνο την καρδιά μας. Προτού ακόμη φτάσουμε στο σημείο να χρειαστούμε φαρμακευτική αγωγή για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές κινήσεις που μπορούν να καταστήσουν αχρείαστη την αγωγή

Ποιες είναι οι πλέον αποτελεσματικές κινήσεις για να διατηρήσουμε την πίεση του αίματος σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς και να την μειώσουμε σε περίπτωση που είναι ελαφρώς αυξημένη; Οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις.

Το πιο αποτελεσματικό βήμα για τη ρύθμιση της πίεσης είναι η μείωση του αλατιού. Μάλιστα η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού που κυμαίνεται στα 10-12 γρ. στο μισό δηλαδή στα 5-6 γρ. ημερησίως θεωρείται εξίσου αποτελεσματική όσον αφορά τη ρύθμιση της πίεσης με τη λήψη ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου.

Ακόμη και αν αρχικά δυσκολεύεστε να μειώσετε το αλάτι, φροντίστε να αυξήσετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα πεπόνια, τα βερίκοκα, τα αχλάδια, οι ντομάτες, το μπρόκολο, η πιπεριά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει το υπερβάλλον νάτριο. Καθημερινά συνιστώνται τα 3,5-4,6 γρ. καλίου τα οποία θα προσλάβετε βάζοντας στο πιάτο σας:

• Ένα αχλάδι, δύο βερίκοκα και μια μπανάνα την ημέρα, δηλαδή 4-5 μερίδες φρούτων (μια μερίδα αντιστοιχεί σε ένα μικρό φρούτο, μισό φλιτζάνι χυμό ή ¼ φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα).
• Μια ντοματοσαλάτα με αγγούρι και μια σαλάτα μαρούλι ή λάχανο-καρότο δηλαδή 4-5 μερίδες λαχανικών την ημέρα (μια μερίδα αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή σε ½ φλιτζάνι βρασμένα).
• Εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, ντομάτες, πιπεριές, ακτινίδια και φράουλες που είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης C στην οποία βάσει ερευνών αποδίδεται αντιυπερτασική δράση.

Χάστε βάρος Μια απώλεια βάρους της τάξεως των πέντε κιλών έχει φανεί ότι οδηγεί σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 4,4 mmHg και της διαστολικής κατά 3,6 mmHg. Επιπλέον η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση τυχόν χορηγούμενης αντιυπερτασικής αγωγής.

Περπατήστε

Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων, στην απώλεια βάρους και στη ρύθμιση της πίεσης. Συνιστώνται τα 30’ άσκησης 3-5 φορές την εβδομάδα. Είναι απαραίτητο πάντως να έχετε ελέγξει την πίεσή σας πριν ασχοληθείτε με ένα άθλημα, επειδή αν ήδη έχετε υπέρταση, τότε μπορεί να επιβαρύνετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Κόψτε το κάπνισμα

Τη στιγμή που καπνίζετε η πίεσή σας ανεβαίνει και παραμένει υψηλή για τα επόμενα 20-30 λεπτά. Το κάπνισμα  αποτελεί έναν σοβαρότατο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται όταν συνδυάζεται με την υπέρταση και την αυξημένη χοληστερόλη – κάτι που δυστυχώς αποτελεί σύνηθες σενάριο.

Πηγή: ygeiamou

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom