Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήUncategorizedΞηρασία: Μειώνεται η παροχή νερού στις δυτικές ΗΠΑ και στο Μεξικό

Ξηρασία: Μειώνεται η παροχή νερού στις δυτικές ΗΠΑ και στο Μεξικό

Την κατανάλωση νερού αναγκάζονται να μειώσουν κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και το Μεξικό επειδή η περιοχή είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρη ξηρασία και μπορεί να υπάρξουν «καταστροφικές» επιπτώσεις στον ποταμό Κολοράντο.

Αυτό ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, διότι το επίπεδο του νερού στον ποταμό Κολοράντο έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό λόγω ξηρασίας, οι κύκλοι της οποίας επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω χαμηλών επιπέδων στις βροχοπτώσεις εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Ο ποταμός Κολοράντο είναι ζωτικής σημασίας για τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και, παρά τις προειδοποιήσεις που γίνονται εδώ και χρόνια, οι πολιτείες που εξαρτώνται από τον ποταμό αυτό δεν μείωσαν επαρκώς την κατανάλωση νερού, γεγονός που ώθησε χθες τις ομοσπονδιακές αρχές να επιβάλουν περιορισμούς.

«Προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική κατάρρευση του ποταμού Κολοράντο και ένα αβέβαιο μέλλον (…) η χρήση νερού στην κοιλάδα θα πρέπει να μειωθεί», δήλωσε η Τάνια Τρουχίλο αξιωματούχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης υδάτων.

Η Αριζόνα θα λάβει το 2023 μειωμένες ποσότητες νερού κατά 21%, η Νεβάδα κατά 8% και το Μεξικό 7%. Όμως, η Καλιφόρνια, που εξαρτάται περισσότερο από το νερό του ποταμού Κολοράντο και είναι η πιο πολυπληθής αμερικανική πολιτεία, δεν θα επηρεαστεί του χρόνου από τις μειώσεις αυτές.

Παράλληλα έχουν ληφθεί και μέτρα σε τοπικό επίπεδο στις πόλεις που παίρνουν το νερό τους από τον ποταμό, όπως για παράδειγμα στο Λος Άντζελες όπου επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πότισμα των κήπων.

Ο ποταμός Κολοράντο είναι πηγή ζωής για τις δυτικές πολιτείες

Ο ποταμός Κολοράντο έχει την πηγή του στα Βραχώδη όρη και περνά από το Κολοράντο, τη Γιούτα, την Αριζόνα, τη Νεβάδα, την Καλιφόρνια και το βόρειο Μεξικό όπου χύνεται στη θάλασσα.

Τροφοδοτείται κυρίως από το χιόνι που συγκεντρώνεται σε μεγάλο υψόμετρο στη διάρκεια του χειμώνα και το οποίο λιώνει σταδιακά τους πιο ζεστούς μήνες. Όμως λόγω της κλιματικής αλλαγής οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί και το χιόνι λιώνει πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και ο όγκος νερού του ποταμού, από τον οποίο τροφοδοτούνται εκατομμύρια άνθρωποι και ποτίζονται πολλές καλλιέργειες.

Οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την 23η χρονιά ξηρασίας, το χειρότερο φαινόμενο εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Η ξηρασία εξάλλου εντείνει τη σφοδρότητα των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο καταστροφικές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom