Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021
Αρχική Πολιτική Ξανθός: «Μεγάλος ασθενής» η Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας

Ξανθός: «Μεγάλος ασθενής» η Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας

- Advertisement -

«Η πανδημία αποτελεί μια μεγάλη διασυνοριακή υγειονομική απειλή που δοκιμάζει συστήματα υγείας, οικονομίες και κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για ριζικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και για διαμόρφωση κοινών στρατηγικών στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, του Φαρμάκου, της ενδυνάμωσης των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην διακοινοβουλευτική διάσκεψη βουλευτών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία, με θέμα τον αντίκτυπο της πανδημίας σε υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

«Αποδείχθηκε όμως», ανέφερε ο κ. Ξανθός, ότι «η Ευρώπη ήταν ο ”μεγάλος ασθενής” στην διαχείριση αυτής της κρίσης, «αφού ενώ έκανε ένα σημαντικό βήμα που ήταν η κοινή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές, στη συνέχεια δεν είχε την διορατικότητα και την πολιτική τόλμη να κάνει την κρίσιμη κίνηση: να δεσμεύσει τις ”πατέντες΄΄, να πολλαπλασιάσει την παραγωγική ισχύ των φαρμακοβιομηχανιών και να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Ούτε καν μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στο θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει η Κομισιόν. Η στάση αυτή πυροδότησε τον «εμβολιαστικό εθνικισμό» όπως είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τις αποσχιστικές τάσεις πολλών χωρών από την κεντρική πρωτοβουλία της ΕΕ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μιλήσει ανοικτά για ”ηθική αποτυχία” στους εμβολιασμούς και η Ευρώπη έχει μερίδιο ευθύνης σ’ αυτήν».

Αυτό που χρειαζόμαστε, κατέληξε ο κ. Ξανθός, είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, πιο υγειονομικά ασφαλή, πιο κοινωνική, πιο αλληλέγγυα και κυρίως πιο αποτελεσματική Ευρώπη.

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -