Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΕκκλησία"Ξάφριζαν" παγκάρια και τάματα από τη Σητεία έως τα Σφακιά!

“Ξάφριζαν” παγκάρια και τάματα από τη Σητεία έως τα Σφακιά!

Ενώπιον της δικαιοσύνης οι δύο κατηγορούμενοι – Πλήθος ιερέων στα δικαστήρια

Ιερείς από πολλές περιοχές της Κρήτης βρέθηκαν την Πέμπτη στα δικαστήρια Ηρακλείου προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες σε δίκη για τη διάπραξη δεκάδων διαρρήξεων και κλοπών σε εκκλησίες σε Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά. Συνολικά στους δύο κατηγορούμενους, 38 και 35 ετών αντίστοιχα, αποδίδονται  63 κλοπές ωστόσο οι ίδιοι ομολόγησαν μόλις μία απόπειρα, η οποία μάλιστα δεν είχε συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο.

Ενδεικτικά, τούς αποδίδονται «χτυπήματα» σε εκκλησίες  στον Γούδουρα Σητείας, στο Ορεινό και στον Χριστό Ιεράπετρας, στην Ελούντα και στην Κολοκύθα, στα Αμιρά, στις Κάτω Πουλιές, στο Καραβάδο, στο Νεοχώρι, στο Σμάρι, στην Γαρίπα, στα Καστελιανά, στις Καμάρες, στο Βαλή, στις Σίσες,  στην Άμνατο Ρεθύμνου, στο Ρουσοσπίτι, στο Χρωμοναστήρι, στο Χουμέρι, στην Κράνα, στον Λαγκά Μυλοποτάμου, στο Μύρθιο, στο Μαριού, στα Σελλιά, στα Σακτούρια, στο Άνω Μέρος, στις Μέλαμπες καθώς και στην περιοχή των Σφακίων, για παράδειγμα σε Ανώπολη,  Κομιτάδες, Βουβά, Ίμπρο. Φέρονται να στόχευαν κυρίως στα παγκάρια και στα τάματα και τα χρήματα που συνήθως έβρισκαν ήταν ελάχιστα πλην μιας περίπτωσης στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δύο νεαρούς αναγνωρίζοντας ότι οι περισσότερες από τις αποδιδόμενες πράξεις έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα και όχι κακουργηματικό. Στον 38χρονο επιβλήθηκε 7ετη ποινή κάθειρξης ενώ δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό ενώ στον 35χρονο συγκατηγορούμενο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών με το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. Και για τους δύο η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη. Στον 38χρονο η αναστέλλουσα δόθηκε υπό όρους.

Εξοντωτική χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως προς την ενοχή και την επιβληθείσα ποινή ο συνήγορος του 38χρονου, κ. Μιχάλης Μπιτζαράκης. Ωστόσο θεωρεί ότι την εξισορροπεί το ανασταλτικό της έφεσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αναδειχθούν τα πραγματικά περιστατικά.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του 35χρονου, κ. Μανόλης Χαριτάκης, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σεβαστή μεν, ωστόσο παράλληλα είναι λίγο αυστηρή. Αφενός αναγνώρισε ότι συντρέχει ελαφρυντική  περίσταση στο πρόσωπο του εντολέα μου  μιας και έχει λευκό ποινικό  μητρώο ,ωστόσο, δεδομένου ότι η κατηγορία αφορά το ευαίσθητο ζήτημα της προσβολής  της θρησκευτικής λατρείας, στο Εφετείο θεωρούμε ότι θα προκύψει με περισσότερη νηφαλιότητα στους δικάζοντες ότι δεν υπήρξε συμμετοχή του σε πράξεις για τις οποίες δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να έχει συμμετάσχει και που του καταλογίστηκαν εσφαλμένα, γι’  αυτό προσδοκούμε ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω η θέση του».

cretalive.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom