Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
Αρχική Media Βουλευτής, βουλεύτρια ή βουλευτίνα; Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης εξηγεί ποιο είναι το σωστό

Βουλευτής, βουλεύτρια ή βουλευτίνα; Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης εξηγεί ποιο είναι το σωστό

Ποιος είναι τελικά ο σωστός όρος, όταν αναφερόμαστε σε γυναίκα βουλευτή; Βουλευτής, βουλεύτρια ή βουλευτίνα; Το γραμματικά ορθό εξήγησε ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου.

Αρχικά ανέφερε ότι ο τυπικός όρος είναι ο βουλευτής ή η βουλευτής. “Όταν θέλουμε να κάνουμε τη διάκριση μπορούμε να έχουμε τον όρο βουλεύτρια, καθώς ως όρος είναι αποδεκτός γλωσσολογικά και γλωσσικά”.

Εξήγησε ότι ο όρος η βουλευτής έχει ένα πρόβλημα στη γενική και για αυτό γίνεται της βουλευτού. “Οι δυσκολίες που εμφανίζονται ξεπερνιούνται με τον όρο βουλεύτρια”.

Παράλληλα εξήγησε ότι πρέπει να αποφεύγεται ο όρος βουλευτίνα, καθώς έχει συνδεθεί περισσότερο με την γυναίκα του βουλευτή.

Ο Δρ. Μπαμπινιώτης διευκρίνισε και τον όρο Πρόεδρος. “Δεν λέμε Προεδρίνα, αλλά η Πρόεδρος, η Υπουργός, η Επίτροπος”.

Επιπλέον ανέφερε ότι “είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε στον Έλληνα και στον Κύπριο Έλληνα, ελληνικά. Για λόγους δικαιωμάτων του πολίτη, πρέπει να μιλάμε με ένα τρόπο που ο συνομιλητής θα καταλαβαίνει”.

Τέλος, εξήγησε ότι στη συνάντηση των λαών γίνεται και ανταλλαγή λέξεων, κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται με μέτρο και όπου χρειάζεται.

 

Πηγή: Sigmalive.com

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom