Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήAgroVimaΒιομηχανική ντομάτα: Παραμένει κυρίαρχο προϊόν – Απαιτούνται όμως βελτιωτικά μέτρα

Βιομηχανική ντομάτα: Παραμένει κυρίαρχο προϊόν – Απαιτούνται όμως βελτιωτικά μέτρα

Με συμμάχους την καλή ποιότητα και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες συνεχίζεται απρόσκοπτα από τους αγρότες η εισκόμιση βιομηχανικής ντομάτας στα δύο εργοστάσια στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Πρόκειται για μια δυναμική καλλιέργεια που οι παραγωγοί παρά τις αντιξοότητες, που έχουν αντιμετωπίσει την έχουν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό με την παραγωγή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα ξεπεράσει φέτος τους 100.000 τόνους (ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι).

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος επισκέφθηκε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Καταράχι του δήμου Πύργου και συνομίλησε με παραγωγούς για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν ενώ όπως τόνισε απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, που θα στηρίξουν μελλοντικά το προϊόν.

Οι παραγωγοί επέμειναν ότι η βιομηχανική ντομάτα πρέπει να στηριχτεί με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης και τα επόμενα χρόνια αφού παρέχει ασφάλεια στον καλλιεργητή λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής αλλά και των ζημιών στη φυτικό κεφάλαιο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Βασιλόπουλος σχολίασε ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι ολοκληρωτικός  με συγκεκριμένα μέτρα εκτός από την διατήρηση της συνδεδεμένης, την παραχώρηση κρατικής γης τουλάχιστον για μια 5ετία σε δικαιούχους,  ευέλικτη πολιτική άρδευσης και προβολή-ανάδειξη του προϊόντος σε νέες αγορές με την στήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας .

Ο αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ακόμα ότι ένα συμβολαιακό προϊόν όπως η βιομηχανική ντομάτα παρέχει εισόδημα όχι μόνο στον παραγωγό  άλλα και στην αλυσίδα των επαγγελματιών,  που ασχολούνται κάθε χρόνο με την καλλιέργεια  όπως μεταποιητές, μεταφορείς, εμπόρους εφοδίων – εργαλείων, φυτωριούχους, και εργατικό δυναμικό: «Έχουμε μια εξαιρετικά δυναμική καλλιέργεια στην περιφέρειά μας, που οφείλουμε να την στηρίξουμε και φέτος το είδαμε ξεκάθαρα παρά την  αρχική  τάση εγκατάλειψης στρεμμάτων οι παραγωγοί μας καλλιέργησαν βιομηχανική ντομάτα».

Πηγή: in.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom