Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022
spot_img
ΑρχικήΟικονομίαΒήμα -βήμα η διαδικασία για το επίδομα ασθενείας λόγω κορονοϊού, στον ΕΦΚΑ...

Βήμα -βήμα η διαδικασία για το επίδομα ασθενείας λόγω κορονοϊού, στον ΕΦΚΑ και με κωδικούς Taxisnet

Σωρεία αιτήσεων υποβάλλονται καθημερινά στον e-ΕΦΚΑ για την πληρωμή επιδόματος ασθενείας λόγω κορονοϊού. Η ημέρα μηδέν για όσους νοσούν. Ποιες μέρες μετρούν για το επίδομα ασθενείας.

Ειδικότερα το αίτημα για χορήγηση του επιδόματος της ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 υποβάλλεται από τον ασφαλισμένο εντός προθεσμίας 8 μηνών από την ημερομηνία νόσησης. Τα βήματα για να πάρετε επίδομα ασθενείας λόγω Covid-19 από τον ΕΦΚΑ.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, στην ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ https://www.efka.gov.gr/el/epidoma.

Σημειώνεται ότι:

 • Το διάστημα της 5ήμερης ειδικής άδειας δεν είναι επεξεργάσιμο από τον ασφαλισμένο.
 • Ως ημέρα «μηδέν» θεωρείται η ημερομηνία του θετικού διαγνωστικού ελέγχου, συνεπώς ως ημερομηνία έναρξης είναι η επόμενη ημέρα από τη ημερομηνία του θετικού ελέγχου.
 • Επιτρέπεται καταχώρηση θετικού διαγνωστικού ελέγχου μόνο για το χρονικό διάστημα από 24/01/2022 μέχρι 15/04/2022.
 • Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος ΔΕΝ επιβεβαιώνεται, η υποβολή αίτησης διακόπτεται, εμφανίζοντας στον ασφαλισμένο το σχετικό ενημερωτικό μήνυμα.
 • Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, ο ασφαλισμένος μπορεί να έχει μία ενεργή αίτηση ειδικής άδειας Covid-19. Σε περίπτωση που δοκιμάσει να υποβάλει νέα αίτηση, εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα
  “Έχει ήδη υποβληθει αίτηση”.
 • Για να μπορέσει να υποβάλλει επιτυχώς αίτηση ειδικής άδειας Covid-19, δε θα πρέπει να υπάρχει επικάλυψη ημερομηνιών με ενεργή αίτηση επιδόματος ασθένειας. Σε περίπτωση που υπάρχει επικάλυψη ημερομηνιών, εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα “Υπάρχει ενεργή αίτηση επιδόματος ασθένειας για το ίδιο χρονικό διάστημα”.
 • Με την ολοκλήρωση της υποβολής, εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα όπου ενημερώνει τον ασφαλισμένο ότι η αίτηση του υποβλήθηκε.
 • Με την υποβολή της αίτησης, ο εργοδότης λαμβάνει ενημέρωση στο email που έχει δηλωθεί στην αίτηση, προκειμένου να εισέλθει στην εφαρμογή και να δηλώσει ότι ο ασφαλισμένος κατά το διάστημα απουσίας του δεν είχε τη δυνατότητα να εργαστεί εξ αποστάσεως «τηλεργασία».

Η αίτηση που υπέβαλε θα λάβει κατάσταση Σε Επεξεργασία, μέχρι να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία ο Εργοδότης και να βεβαιώσει ή απορρίψει την αίτηση του ασφαλισμένου

Ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την αίτηση με προϋπόθεση ότι η αίτηση του ασφαλισμένου είναι ακόμα σε κατάσταση “Σε Επεξεργασία”.

Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης πραγματοποιείται με απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου με την ημερομηνία έναρξης νόσησης, η οποία αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 με βάση τον ΑΜΚΑ ή τον Π.Α.Α.Υ.Π.Α. χωρίς να απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας υποβάλλεται στην παραπάνω ηλεκτρονική υπηρεσία, αφού προηγουμένως ο ασφαλισμένος αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και στη συνέχεια πιστοποιήσει/επικαιροποιήσει τα στοιχεία του.

Στη συνέχεια ο εργοδότης ενημερώνεται από την Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα, να εισέλθει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, στην ηλεκτρονική υπηρεσία (https://www.efka.gov.gr/el/epidoma) προκειμένου να συμπληρώσει την βεβαίωση της πενθήμερης αποχής από την εργασία και επιπρόσθετα να επιβεβαιώσει την μη παροχή εξ αποστάσεως τηλεργασίας.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των ασφαλισμένων διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις του e ΕΦΚΑ εκτός των αιτήσεων ασφαλισμένων που υπάγονται στο:

 • τ. Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων (τ. ΤΑΞΥ),
 • τ. Κλάδο Υγείας του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε και
 • τ. Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.),οι οποίες διεκπεραιώνονται από την Διεύθυνση Β’ και Γ’ Παροχών της Γενικής Δ/νσης Παροχών και Υγείας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom