Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήLifestyleΒάνα Πεφάνη: Νομίζουν πως μπορούν να ζήσουν χωρίς πολιτισμό, αστείο αν όχι...

Βάνα Πεφάνη: Νομίζουν πως μπορούν να ζήσουν χωρίς πολιτισμό, αστείο αν όχι επικίνδυνο

“Και ξαφνικά, μέσα σε ένα βράδυ, όλα άλλαξαν” πρόδωσε η ηθοποιός και σκηνοθέτης Βάνα Πεφάνη.

Με λόγο αιχμηρό τοποθετήθηκε η Βάνα Πεφάνη για το Προεδρικό Διάταγμα 85, που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση των καλλιτεχνών τους τελευταίους μήνες, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό My Tv και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μουλόπουλο.

Πως βλέπετε, σ’ ένα γενικότερο επίπεδο, τη σεζόν που βρίσκεται σε εξέλιξη;

Μετά τον εγκλεισμό της πανδημίας υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει μια συγκινητική στήριξη από το κοινό προς το θέατρο. Η αλήθεια είναι ότι, μέχρι πριν από δύο μήνες περίπου, η σεζόν φάνταζε ελπιδοφόρα. Και ξαφνικά, μέσα σε ένα βράδυ, όλα άλλαξαν.

Μιλάω φυσικά για το Προεδρικό Διάταγμα 85 και την υποβάθμιση όλων των καλλιτεχνών της Ελλάδας. Οι παραστάσεις συνεχίζονται, οι πρόβες, τα σχέδια αλλά εν μέσω κινητοποιήσεων, απεργιών και διεκδίκησης του δικαίου και των αυτονόητων.

Είστε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια λύση για το συγκεκριμένη ζήτημα;

Είναι ανάγκη να βρεθεί λύση. Άνοιξε μια πληγή που υπήρχε χρόνια. Χάρη στα παιδιά, η πληγή αυτή δεν κουκουλώθηκε και επείγει η επούλωση της.

Αν η όποια κυβέρνηση δεν καταλάβει τη σπουδαιότητα του επαγγέλματος μας, αν συνεχίζουν να μας θεωρούν απλά «διασκεδαστές», αν πιστεύουν ότι θα ικανοποιηθούμε με χρήματα και αυξήσεις, τότε η λύση μοιάζει μακρινή.

Γιατί πλήττεται τόσο έντονα ο κλάδος των καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια;

Δεν μας εκτιμούν, δεν μας σέβονται. Εν ολίγοις, δεν μας θεωρούν απαραίτητους. Νομίζουν πως μπορούν να ζήσουν και χωρίς πολιτισμό και αυτό είναι σχεδόν αστείο, αν όχι επικίνδυνο.

Πηγή: newsit.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom