Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΚρήτηΒάμβουκας για Νεώρια: "Αν θέλεις να γίνει ένα έργο, πες λίγα και...

Βάμβουκας για Νεώρια: “Αν θέλεις να γίνει ένα έργο, πες λίγα και ξεκίνα…”

Τοποθέτηση Τάσου Βάμβουκα για τα Νεώρια

Αν θέλεις να γίνει ένα έργο πες λίγα και ξεκίνα τις διαδικασίες και θα έλθει η μέρα που θα ολοκληρωθεί. Η εξασφάλιση των μελετών είναι το πρώτο που πρέπει να προετοιμαστεί για οποιοδήποτε τεχνικό έργο. Αυτό ακριβώς κάναμε ως δημοτική αρχή με τα Νεώρια και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, έστω και με σχετική καθυστέρηση, να συζητάμε την πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αποκατάστασή τους.

Η πόλη μας το συζητούσε και το ζητούσε για δεκαετίες, αλλά ουσιαστικά μελέτες δεν υπήρχαν, ενώ ευκαιρίες και χρήματα για την αποκατάστασή τους υπήρξαν πολλές.

Έτσι ξεκίνησε η ιδέα μας για την εκπόνηση μελετών με την συμβολή του Πολυτεχνείου Κρήτης και το 2017 έγινε η πρώτη μου συνάντηση με τον τότε αντιπρύτανη κ. Σταυρουλάκη που άνοιξε τον δρόμο. Προετοιμάστηκε η προγραμματική σύμβαση η οποία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2018, συνεχίστηκαν οι διαδικασίες και έτσι σήμερα βρισκόμαστε εδώ. Έχω την πεποίθηση ότι είναι η πρώτη φορά που οδηγούμαστε σε λύση και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία για τον πολιτισμό και την Ιστορία των Χανίων θα αναδειχθεί όπως του αξίζει και είναι πολύ θετικό ότι η παρούσα δημοτική αρχή συνεχίζει πάνω στις ράγες που τοποθετήσαμε.

Όσο για την παρουσίαση της προμελέτης από την ομάδα του Πολυτεχνείου υπό τον κύριο Σκουτέλη, με την οποία ασχολήθηκαν πολλοί αξιόλογοι επιστήμονές, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ποιότητα και την πληρότητά της, αλλά και γιατί η προμελέτη δικαιώνει την επιλογή μου να αναθέσουμε την μελέτη στο ανώτατο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα.

Ιδιαίτερα θετικός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το μνημείο, ως ενιαίο χώρος, καθώς και οι προτεινόμενες χρήσεις που το τοποθετούν με ισχυρό αποτύπωμα στο πολιτιστικό σύμπλεγμα που ήδη υπάρχει στην περιοχή.

Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω στον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Γιώργο Ξανθουδάκη. Είναι ο άνθρωπος που έχει χειριστεί εκ μέρους του δήμου την υπόθεση των Νεωρίων σε όλα της τα στάδια, από όταν είχαμε την αρχική ιδέα, μέχρι σήμερα που συζητάμε την παρουσίαση της μελέτης. Του αξίζει αυτή τη ξεχωριστή αναφορά ως αναγνώριση της δουλειάς του όλα αυτά τα χρόνια, από το 2016 που βρίσκεται στη θέση του αντιδημάρχου. Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, πάντα πρόθυμος να σηκώσει το βάρος της ευθύνης και ικανός να τη φέρει εις πέρας. Το βλέπουμε και σήμερα με την παρουσίαση της μελέτης για αυτό το εμβληματικό έργο.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom