Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΚρήτηΤσελέντης: Ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ό,τι είχε απομείνει

Τσελέντης: Ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ό,τι είχε απομείνει

Για τη μετασεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ της Δευτέρας, μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, επισημαίνοντας ότι έχουν καταγραφεί 14 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ «ισοπέδωσε ό,τι είχε απομείνει».

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει. Ευτυχώς η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά. Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ό,τι είχε απομείνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχίσει για μήνες και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους κατοίκους του νησιού που κάνουν επισκευές εν μέσω μετασεισμικής ακολουθίας.

«Οι ζημιές που σημειώθηκαν στην Κρήτη είναι σοκαριστικές» σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη και αυτό οφείλεται στο ότι ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε στη χώρα τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας.

Μάλιστα, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι.

«Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα», είπε ο κ. Τσελέντης και υπογράμμισε πως πριν τον μεγάλο σεισμό είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.

«Η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι στις σκηνές. Δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας» τόνισε.

Άκης Τσελέντης: Τι είπε για τη Θήβα
Όσον αφορά στη Θήβα και την ανησυχία των σεισμολόγων, ο Άκης Τσελέντης τονίζει πως δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. «Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πόλη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι “θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ”» είπε χαρακτηριστικά.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom