Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΤουρκικά ΜΜΕ: «Τα νησιά είναι οθωμανικά αφού η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη...

Τουρκικά ΜΜΕ: «Τα νησιά είναι οθωμανικά αφού η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης»

Η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώνεται, με την Άγκυρα να συνεχίζει την προπαγάνδα της ότι τα ελληνικά νησιά ανήκουν στην Τουρκία. Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ φιλοξενούν καθημερινά ειδικούς αναλυτές προκειμένου να «εξηγήσουν» τις αξιώσεις της Άγκυρας για την κυριαρχία τους.

Εφημερίδες στην Τουρκία, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αναφέρονται στο θέμα με τίτλους όπως «τα νησιά πρέπει να τα επιστρέψουν στην Τουρκία» και «οι Έλληνες παραβίασαν τους ορούς και τα στρατιωτικοποίησαν». Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην γείτονα είναι επίσης και η του καθηγητή πανεπιστημίου Ναΐμ Μπαμπούρογλου στο Haber Turk, ο οποίος δήλωσε στο ότι «η Τουρκία διαδέχτηκε το Οθωμανικό κράτος και τα νησιά ήταν οθωμανικά».

«Eμείς στη Λωζάνη τι είπαμε; Πως τα νησιά αυτά θα είναι της Ελλάδας αλλά υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Αφού παραβιάζουν το καθεστώς τους, ποιος είχε αυτά τα νησιά; To Οθωμανικό κράτους. Ποιος είναι ο κληρονόμος του Οθωμανικού κράτους. Η Τουρκία» είπε ο καθηγητής Ναΐμ Μπαμπούρογλου. «Αυτά λένε τα έγγραφα, οι συνθήκες της Λωζάνης. Αφού λοιπόν δόθηκαν υπό τον όρο αυτό και αφού παραβιάστηκε το καθεστώς τους, άρα ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους και επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους», πρόσθεσε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ακροδεξιός του εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα παρακολουθήσουν από τη Σμύρνη την στρατιωτική άσκηση EFES, που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και περιέχει και αναπαράσταση απόβασης σε νησί.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, στην Τουρκία θεωρείται ότι είναι μια επίδειξη που θα περάσει μηνύματα.

Πηγή: newsit.gr

 

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom