Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήBusinessΤο μυστικό της μακροζωίας των Κρητικών

Το μυστικό της μακροζωίας των Κρητικών

Τι τρώνε οι Κρητικοί για να είναι υγιείς; Που βασίζεται η Κρητική διατροφή και τι ρόλο παίζει το ελαιόλαδο; Γιατί είναι ακουστό το λάδι από τον Μυλοπόταμο; Πως παράγεται το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Λατζιμάς με το πλούσιο άρωμα της κρητικής γης και την έντονη και μεστή γεύση; Ερωτήσεις που οι απαντήσεις θα πλουτίσουν τις γνώσεις μας και θα διευρύνουν τους ορίζοντές μας σχετικά με τη διατροφή, την υγεία μας και την νοστιμιά του καθημερινού μας φαγητού.

Το ελαιόλαδο όπως γνωρίζουμε, αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Σημαντικό κομμάτι της είναι η κρητική διατροφή που έχει γίνει σημείο αναφοράς στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καθώς έχει αποδειχθεί το κατεξοχήν υγιεινό μοντέλο διατροφής μέσα από πλήθος μελετών. Η πιο γνωστή από αυτές, η περίφημη «Μελέτη των Επτά Χωρών» δημοσιεύθηκε στη δεκαετία του ’80 και αποκάλυψε ότι το επίπεδο υγείας των Κρητικών ήταν το υψηλότερο σε όλο τον κόσμο και πως αυτό οφείλεται στη διατροφή τους. Βάση αυτής της διατροφής είναι το ντόπιο υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.

1_ελαιολαδο_λατζιμας__1_

 

Η κατανάλωση ελαιολάδου συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία των κατοίκων του νησιού. Στη διατροφή των Κρητών βασική λιπαρή ύλη παραδοσιακά ήταν ελαιόλαδο και μάλιστα σε χαρακτηριστικά μεγάλες ποσότητες. Οι κάτοικοι του νησιού το χρησιμοποιούν για μαγείρεμα, για σαλάτες ακόμα και πάνω στο ψωμί για πρωινό. Η θρεπτική αξία του είναι τεράστια καθώς αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από την οξείδωση και την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν σοβαρές παθήσεις.

Η ποιότητα του Κρητικού Ελαιολάδου είναι γνωστή σ’ όλο τον κόσμο, καθώς αποτελεί φυσικό προϊόν που βγαίνει από την απλή σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και άλλα βελτιωτικά πρόσθετα. Ένα προϊόν που παράγεται με φροντίδα και μεράκι και αντικατοπτρίζει την αυθεντικότητα, τον χαρακτήρα και την μεγαλοσύνη των ίδιων των Κρητών.

Λάδι με ονομασία προέλευσης
Στην περιοχή Βορείου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου παράγεται λάδι που βρίσκεται σε υψηλή ποιοτικά θέση. Το προϊόν έχει γλυκιά, φρουτώδη γεύση και χρυσαφένιο χρώμα και είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) . Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει και το ελαιόλαδο Λατζιμάς που παράγεται στην περιοχή.

1_ελαιολαδο_λατζιμας__2_

Τα κριτήρια ποιότητας του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου του Βορείου Μυλοποτάμου βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και αυτό οφείλεται στη συλλογή με ραβδισμό του ελαιοκάρπου, την συγκέντρωσή του σε σακιά σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες των 50 κιλών, την άμεση μεταφορά του στο ελαιοτριβείο και τη γρήγορη άλεσή τους.
Οι βασικοί συντελεστές που διαφοροποιούν την ποιότητα του ελαιολάδου είναι το κλίμα, η σύσταση του εδάφους, η ποικιλία των δένδρων και οι ανθρώπινοι καλλιεργητικοί χειρισμοί, δηλαδή ο τρόπος καλλιέργειας, ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και επεξεργασίας του προϊόντος.

Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Λατζιμάς
Το ελαιόλαδο Λατζιμάς με το πλούσιο άρωμα και την έντονη και γεμάτη γεύση, που διατηρεί όλη τη φρεσκάδα της ελιάς παράγεται από μια οικογενειακή επιχείρηση με μακρόχρονη παράδοση στο ελαιόλαδο. Οι άνθρωποι της εταιρείας αγαπούν και τιμούν τη γη των προγόνων τους, και παράγουν με μεράκι το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Βιολογικής Καλλιέργειας Λατζιμάς επιλέγοντας τον καλύτερο καρπό από τους ελαιώνες τους και τον ελαιοποιούν στο δικό τους λιοτρίβι με ψυχρή έκθλιψη.

Τα κτήματα, το ελαιοτριβείο, καθώς και η μονάδα τυποποίησης βρίσκονται στον Βόρειο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου Κρήτης, που είναι περιοχή Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Το λάδι αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, συσκευάζεται με σύγχρονα μηχανήματα, και έτσι το ελαιόλαδο φτάνει στους καταναλωτές με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, διατηρώντας την υψηλή διατροφική του αξία.

1_γενικη

Ένα λάδι πλούσιο σε πολυφαινόλες, που προάγει την υγεία και τη μακροζωία, με αυθεντική γεύση και τα μεστά αρώματα της κρητικής γης. Αρκεί μια δοκιμή για να ανακαλύψουμε την αρωματική ένταση και την μακρά επίγευση που αφήνει. Μια εμπειρία που ξεκινά παρατηρώντας το μοναδικό του χρώμα, εισπνέοντας τα φρουτώδη αρώματά του και απολαμβάνοντας τον μοναδικό γευστικό του χαρακτήρα. Ο καλύτερος τρόπος για να το δοκιμάσουμε είναι να βουτήξουμε ένα κομμάτι φρέσκο ψωμί σε λίγο λάδι και να ανακαλύψουμε την γευστική του υπεροχή.

Και για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη, για τις μέρες των γιορτών η εταιρεία Λατζιμάς προτείνει μενού βασισμένο στην κρητική κουλτούρα και παράδοση και φτιαγμένο με Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Λατζιμά. Τι θα λέγατε λοιπόν για γιορτινό χοιρινό με κυδώνια, για πεντανόστιμη αίγα με ντομάτα, αλλά και γευστικά καλιτσούνια και πορτοκαλόπιτα;

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom