Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήStoriesΤο μυστικό όπλο των Βυζαντινών που αναβίωσε στο Game of Thrones και...

Το μυστικό όπλο των Βυζαντινών που αναβίωσε στο Game of Thrones και οι κατάρες

Η βυζαντινή αυτοκρατορία παρά τους δεκάδες εχθρούς που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο πέρασμα των χρόνων, κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από μια χιλιετία!

, Το μυστικό όπλο των Βυζαντινών – Αναβίωσε στο Game of Thrones

Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, κυρίως δε στις φωτεινές προσωπικότητες που βασίλεψαν, αλλά και στο λαό που με τις θυσίες του κατάφερε να κρατήσει την Αυτοκρατορία όρθια!

Εκτός των παραπάνω βέβαια, οι βυζαντινοί διέθεταν και ένα μυστικό όπλο: το υγρόν πυρ, το οποίο ήταν επίσης γνωστό με πολλά ακόμα ονόματα: “ελληνικό πυρ”, “θαλάσσιο(ν) πυρ”, “σκευαστόν πυρ”, “εσκευασμένο πυρ” και “μηδικόν έλαιον”. Στην ξένη βιβλιογραφία αναφέρεται κυρίως  ως «greek fire».

, Το μυστικό όπλο των Βυζαντινών – Αναβίωσε στο Game of Thrones
Χειροβομβίδες που γεμίζονταν με υγρόν πυρ. Φρούριο των Χανίων, 10ος και 12ος αι., Αθήνα Από Badseed – Self-photographed, CC BY-SA 3.0,https://commons.wikimedia.org

Η σύσταση του υγρού πυρός και οι κατάρες

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια, ιστορικά και επιστημονικά, παραμένει μέχρι σήμερα η σύνθεση του υγρού πυρός. Η σύνθεση του υγρού πυρός, όπως είναι λογικό, ήταν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, που μεταδιδόταν από αυτοκράτορα σε αυτοκράτορα.

Ο βυζαντινός αυτοκράτορας του 10ου αιώνα Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος ισχυρίζεται ότι «από το Θεό μέσω αγγέλων στον Μέγα Κωνσταντίνο φανερώθηκε και διδάχτηκε». Μάλιστα ο Πορφυρογέννητος γράφει ότι ο ίδιος ο Μέγας Κωνσταντίνος έγραψε κατάρες πάνω στην αγία τράπεζα εναντίον όποιου τολμήσει να προδώσει το μυστικό σε άλλο έθνος.

Διαβάστε επίσης: Γέροντας Παΐσιος: Οι Τούρκοι θα μας κάνουν μία μεγάλη πρόκληση με την αιγιαλίτιδα – Η Ελλάδα θα πεινάσει

Το υγρό πυρ στο Game of Thrones

, Το μυστικό όπλο των Βυζαντινών – Αναβίωσε στο Game of Thrones

Στο δημοφιλέστατο παγκοσμίως “Games of Thrones”, υπάρχει εντυπωσιακή σκηνή ναυμαχίας, όπου γίνεται χρήση εκρηκτικού υλικού (wild fire) παρόμοιο (ή εμπνευσμένο από) με το υγρό πυρ!

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom