Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήLifestyleΤο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ προς το πλήρωμα του Apollo 11 βρίσκεται...

Το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ προς το πλήρωμα του Apollo 11 βρίσκεται στην επιφάνεια της Σελήνης

Ο χαραγμένος πάνω σε ένα δίσκο σιλικόνης έπαινος της βασίλισσας Ελισάβετ και ακόμη 73 παγκόσμιων ηγετών για το πλήρωμα του Apollo 11 βρίσκεται από το 1969 στην Σελήνη.

Η Βασίλισσα πέθανε σε ηλικία 96 ετών, στις 8 Σεπτεμβρίου, αλλά ο χαιρετισμός της στην «ικανότητα και το θάρρος» των ηρώων του διαστημικού ταξιδιού «εκ μέρους  του βρετανικού λαού» θα μείνει για πάντα στο φεγγάρι.

Η βασίλισσα συναντήθηκε με τους Neil Armstrong, Buzz Aldrin και Michael Collins, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τρεις μήνες αφότου η ομάδα επέστρεψε στη γη μετά  από το επικό ταξίδι της στο φεγγάρι. Η ίδια, κατά τη διάρκεια της ζωής της, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το ταξίδι της ανθρωπότητας στο διάστημα για αυτό και η NASA έστειλε τα συλλυπητήριά της  μέσα από το Twitter: «Καθώς ενώνουμε τον πλανήτη για να σηματοδοτήσουμε το θάνατό της, μας συγκινεί η περιέργεια που έδειξε η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα στους εξερευνητές μας όλα αυτά τα χρόνια». 

Το πλήρες μήνυμα της βασίλισσας έχει ως εξής: «Εκ μέρους του βρετανικού λαού χαιρετίζω την ικανότητα και το θάρρος που έφεραν τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Είθε αυτή η προσπάθεια να αυξήσει τη γνώση και την ευημερία της ανθρωπότητας».

Παρουσίαση1 6

NASA

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η NASA στις 11 Ιουλίου 1969 αναφέρεται πως: «Ο δίσκος είναι περίπου στο μέγεθος ενός νομίσματος 50 λεπτών και είναι κατασκευασμένος από ένα μη μεταλλικό χημικό στοιχείο που βρίσκεται στη φύση και που χρησιμοποιείται ευρέως στην ηλεκτρονική»

Το μήνυμα της Ελισάβετ, αλλά και ακόμη 72 ηγετών χρειάστηκε να γίνουν κατά 200 φορές μικρότερα από την κεφαλή μιας καρφίτσας. Πάνω στον δίσκο υπάρχουν μηνύματα από τους Αϊζενχάουερ, Κένεντι, Τζόνσον και Νίξον, που φαίνονται ως κουκίδες. Στην κορυφή του δίσκου υπάρχει η επιγραφή: «Μηνύματα καλής θέλησης από όλο τον κόσμο που έφεραν στη Σελήνη οι αστροναύτες του Apollo 11», ενώ περιφερειακά του δίσκου αναγράφεται: «Από τον πλανήτη» Γη — Ιούλιος 1969.

«Τα μηνύματα από ξένους ηγέτες συγχαίρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους αστροναύτες τους και εκφράζουν επίσης την ελπίδα για ειρήνη σε όλα τα έθνη του κόσμου. Μερικά είναι χειρόγραφα, άλλα δακτυλογραφημένα και πολλά είναι στη μητρική γλώσσα. Ένα άκρως διακοσμητικό μήνυμα από το Βατικανό υπογράφει ο Πάπας Παύλος »,αναφέρει το ίδιο δελτίο τύπου της NASA.

Η βασίλισσα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το ταξίδι της ανθρωπότητας στο διάστημα. Μάλιστα είχε συναντήσει τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στις 14 Ιουλίου 1961, αφού είχε ήδη γράψει  ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που επισκέφτηκε το διάστημα.

Ο Aldrin, ο οποίος είναι το τελευταίο εν ζωή μέλος του Apollo 11, εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του στο Twitter τα συλλυπητήρια του: «Ο Θεός να ευλογεί την #QueenElizabeth, μια ευγενική ηγέτη, κυρία και οικοδέσποινα κατά την επιστροφή μας από το φεγγάρι. Εκ μέρους του πληρώματος του Apollo 11, ο Θεός ας ευλογεί τη Βασιλική Οικογένεια. Θερμά συλλυπητήρια!»

Το 2007, η βασίλισσα, μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο περιηγήθηκαν στο Goddard Space Flight Center της NASA όπου χαιρέτισαν τους αστροναύτες που επέβαιναν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Έχω ταξιδέψει πολύ, αλλά ελπίζω να με συγχωρέσουν που περιόρισα την περιήγησή μου στην επιφάνεια της Γης», είχε δηλώσει κάποτε ενώ βρισκόταν στο Εθνικό Διαστημικό Κέντρο Leicester. της Βρετανίας.

Ο Tim Peake, ο πρώτος αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε συναντηθεί επίσης με τη βασίλισσα που του είχε στείλει  ένα μήνυμα το 2015, τη νύχτα πριν από την πρώτη του εκτόξευσή στο διάστημα. «Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ είμαστε στην ευχάριστη θέση να στείλουμε  τις καλύτερες ευχές μας στον Ταγματάρχη Timothy Peake καθώς ενώνεται με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε τροχιά»,έγραφε. «Ελπίζουμε ότι το έργο του εκεί θα εμπνεύσει μια νέα γενιά επιστημόνων και μηχανικών».

Όταν ο Peake επέστρεψε στη Γη το 2016, χάρισε στη Βασίλισσα τη βρετανική σημαία που έφερε η διαστημική του στολή ενώ εκτελούσε διαστημικό περίπατο έξω από τον σταθμό. «Μια αξιόλογη γυναίκα. Σας ευχαριστώ κυρία για μια ζωή υπηρεσίας και αφοσίωσης», έγραψε ο Peake την ημέρα του θανάτου της βασίλισσας. «Μια θλιβερή μέρα και οι σκέψεις μας είναι με τη βασιλική οικογένεια».

Πηγή:Daily mail

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom