Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021
Αρχική Οικονομία Το μάτι του TaxisNet στις ταμειακές μηχανές και τα POS

Το μάτι του TaxisNet στις ταμειακές μηχανές και τα POS

- Advertisement -

Το σχέδιο της διασύνδεσης αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο και να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους κορονοϊού θέλοντος.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που ως στόχο έχει την online διασύνδεση 600.000 ταμειακών αλλά POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η υλοποίηση του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή του έτους. Στους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες κόβουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Από τα τέλη Μαρτίου, που εκπνέει η προθεσμία για την απόσυρση των παλαιών ταμειακών μηχανών ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη διασύνδεση των ταμειακών και των POS με το Taxis, ενώ από τον Απρίλιο θα αρχίσει και η υποχρεωτική συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων το οποίο πήρε επίσης παράταση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται, θα περνά και θα καταγράφεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο της επιχείρησης που θα λειτουργεί στο myData και στο πλαίσιο αυτό, πέραν από τις ταμειακές μηχανές, θα συνδεθούν με το MyData και τα μηχανήματα των ηλεκτρονικών πληρωμών POS, με στόχο να υπάρχει διασφάλιση ότι όλες οι συναλλαγές θα καταχωρίζονται στα ηλεκτρονικά βιβλία κάθε επιχείρησης.
Για όσες επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί μέχρι στιγμής με το Taxis, η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μια συναλλαγή, όμως, δεν γνωρίζει πώς έγινε η συναλλαγή, δηλ. εάν διενεργήθηκε με μετρητά ή ηλεκτρονικά και έτσι η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το ηλεκτρονικό σύστημα POS θα δώσει αυτή την πληροφορία στη φορολογική διοίκηση.

Data mining

Ένα δεύτερο όπλο έχει στη φαρέτρα του το Υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δρομολογεί έναν διαγωνισμό που θα αλλάξει τα πάντα στη διενέργεια ελέγχων και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εκείνο που θα χρηματοδοτήσει αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο, καθώς πρόκειται για μία εξέλιξη που θα ανατρέψει κάθε τι που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και φυσικά θα αλλάξει τις σχέσεις πολίτη – εφορίας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η τεχνητή νοημοσύνη θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού: Το επονομαζόμενο Data Mining -το οποίο αποτελεί την τέχνη της εξόρυξης χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές δεδομένων- θα τεθεί στην υπηρεσία του Κράτους στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και θα είναι σε θέση, για παράδειγμα να ξεχωρίζει ποιες φορολογικές δηλώσεις ανταποκρίνονται στην πραγματική περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και ποιες όχι.

Συγκεκριμένα, θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στον φόρο εισοδήματος ΦΠΑ, σε δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κλπ. Σημασία έχει το κατά πόσο το σύστημα θα εξελίσσεται με δεδομένα τα οποία θα προστίθενται στη βάση του αλλά και πώς θα μάθει να τα χρησιμοποιεί.

Πηγή: dikaiologiitika.gr

- Advertisement -
- Advertisement -

Stay Connected

16,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
61,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -