Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΤο Ισραήλ μπλόκαρε λογαριασμούς της Χαμάς στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων

Το Ισραήλ μπλόκαρε λογαριασμούς της Χαμάς στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων

Το κλείσιμο δεκάδων λογαριασμών κρυπτονομισμάτων διέταξαν οι ισραηλινές αρχές επιβολής, οι οποίες παράλληλα κατάσχεσαν κρυπτονομίσματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εντείνουν τις προσπάθειες για να κλείσουν τους κρουνούς της crypto-χρηματοδότησης της Χαμάς μετά την επίθεση στη χώρα.

Άτομα άμεσα εξοικειωμένα με τις ενέργειες επιβολής του Ισραήλ είπαν στους Financial Times ότι περισσότεροι από 100 λογαριασμοί στο Binance – το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο – έκλεισαν από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, οι αρχές έχουν ζητήσει πληροφορίες για έως και 200 ​​επιπλέον λογαριασμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στην Binance.

Η Binance επιβεβαίωσε ότι έχει «μπλοκάρει» έναν «μικρό αριθμό» λογαριασμών από το καλοκαίρι και πρόσθεσε ότι «ακολουθεί τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες κυρώσεων». Αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

«Σε αυτήν την περίοδο πολέμου, τα κρυπτονομίσματα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη χρηματοδότηση του τρόμου»

Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ελαφρώς ρυθμιζόμενες αγορές κρυπτογράφησης για να λαμβάνουν και να μεταφέρουν χρήματα. Ωστόσο, η επίθεση στο Ισραήλ, ακολουθούμενη από πολυάριθμες προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων που βασίζονται σε crypto από τη Χαμάς και τις σχετικές οντότητες, κατέστησε αυτές τις ανησυχίες πιο επείγουσες.

«Σε αυτήν την περίοδο πολέμου, τα κρυπτονομίσματα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη χρηματοδότηση του τρόμου, επειδή δεν υπάρχουν άλλες επιλογές», δήλωσε ο Tom Alexandrovich, εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου του Ισραήλ. «Το ποσό [των κεφαλαίων κρυπτονομισμάτων] έχει υπερ-αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε η επίθεση», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, η Tether, της οποίας το ψηφιακό διακριτικό χρησιμοποιείται ευρέως για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ότι είχε παγώσει 32 διευθύνσεις, που περιείχαν περισσότερα από 873.000 δολάρια, και το οποία συνδέονται με «τρομοκρατία και πόλεμο» στο Ισραήλ και την Ουκρανία. Δεν αποκάλυψε πότε μπλοκαρίστηκαν οι λογαριασμοί.

Οι αγγελίες στα social

Σύμφωνα με έγγραφα των ισραηλινών αρχών που είδαν οι Financial Times, την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν πολλαπλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούσαν δωρεές σε κρυπτονομίσματα για οργανώσεις που σχετίζονται με τη Χαμάς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 150 πρωτοβουλίες δωρεάς που συνδέονται με τη Χαμάς και άλλες ομάδες από τις 7 Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε παγώσει έναν απροσδιόριστο αριθμό λογαριασμών που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για εράνους.

Οι αμερικανικές χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι αρκετά χρήματα που περνούν μέσα από την Binance συνδέονται με τη Χαμάς.

Ακόμη και πριν από την επίθεση, ισραηλινοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν λογαριασμούς κρυπτογράφησης που ήταν ύποπτοι για διασυνδέσεις με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ένα άτομο με άμεση γνώση των κυρώσεων και των διαδικασιών συμμόρφωσης της Binance είπε ότι έχουν ζητηθεί πληροφορίες σχετικά με «εκατοντάδες» λογαριασμούς στο χρηματιστήριο.

«Η κλίμακα είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη [για τη Binance] από ό,τι πριν [7 Οκτωβρίου]», είπε ο υπάλληλος της Binance.

Η βοήθεια του κοινού…

Οι ισραηλινές αρχές αντλούν επίσης τη βοήθεια του κοινού για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της ροής ύποπτων κεφαλαίων στις αγορές crypto. Σύμφωνα με τον Αλεξάντροβιτς, η εθελοντική ομάδα εργασίας είναι «υπερ σημαντική» και πολλαπλασιάζει τους επίσημους πόρους «κατά δεκάδες».

Τα τελευταία δύο χρόνια οι ισραηλινές αρχές έχουν κατασχέσει εκατομμύρια σέκελ σε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, τους οποίους υποπτεύονταν ότι είχαν συνδέσμους με τη Χαμάς και άλλες μαχητικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Τον Αύγουστο, η εταιρεία ανάλυσης Elliptic διαπίστωσε ότι τα crypto-πορτοφόλια που σχετίζονται με πολλές ύποπτες ομάδες της Μέσης Ανατολής είχαν κατά καιρούς συναλλαγές μεταξύ τους και ότι οι ομάδες βασίζονταν επίσης ιστορικά στις ίδιες υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων σε μια προσπάθεια να μετατρέψουν τα ψηφιακά νομίσματα σε κρατικά νομίσματα.

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εργάζονται σε ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.

«Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στο πόσο γρήγορα κινείται η τεχνολογία. . . Οι τρομοκράτες είναι έξυπνοι και πρέπει να τους παρακολουθούμε», είπε ο Αλεξάντροβιτς.

Πηγή: OT.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom