Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΚοινωνίαΤμήμα πυραύλου εκτός ελέγχου θα πέσει στη Γη τις επόμενες ώρες!

Τμήμα πυραύλου εκτός ελέγχου θα πέσει στη Γη τις επόμενες ώρες!

Οι ειδικοί του διαστήματος παρακολουθούν ένα τμήμα ρωσικού πυραύλου, που πρόκειται να κάνει μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης μέσα στις επόμενες 24 ώρες!

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TAS, ο πύραυλος βαρέων μεταφορών Angara-A5 εκτοξεύτηκε από το διαστημοδρόμιο του Πλεσέτσκ στη βορειοδυτική περιοχή Αρχάγγελσκ της Ρωσίας τη Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου. Κατά την εκτόξευση δοκιμάστηκε μια νέα ανώτερη βαθμίδα πυραύλου, γνωστή ως ενισχυτής Persei.

«Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, θα πέσει στη Γη, αλλά πού ακριβώς, κανείς δεν μπορεί να πει, αφού μέσα σε αυτές τις ώρες, ο πύραυλος αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές περιστροφές γύρω από τον πλανήτη», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Διαστημικών Συντριμμιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Holger Krag, στο CNN.

Όπως εξήγησε, η πλειοψηφία των διαστημικών συντριμμιών αυτοαναφλέγεται κατά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα, αλλά μεγαλύτερα κομμάτια, δυνητικά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές κατά την προσγείωσή τους σε κατοικημένες περιοχές. Το τμήμα του ρωσικού πυραύλου ταξίδευε με ταχύτητα 7,5 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο (4,7 μίλια ανά δευτερόλεπτο) και το γεωγραφικό πλάτος επανεισόδου του ήταν πιθανό να είναι μεταξύ 63 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού, δήλωσε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε ο ειδικός, «ο κίνδυνος από την πτώση του πυραύλου είναι υπαρκτός και δεν μπορεί να αγνοηθεί», παρότι οι πιθανότητες είναι αρκετά μικρές. Τον Μάιο του 2021, η NASA κατακεραύνωσε την Κίνα για τα συντρίμμια από την εκτός ελέγχου πτώση πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό. Το τμήμα του ρωσικού πυραύλου θεωρείται μικρότερο από τα κινεζικά συντρίμμια, καθώς ζυγίζει περίπου 4 τόνους χωρίς καύσιμα, σε σύγκριση με περίπου 20 τόνους για τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B, δήλωσε ο Krag.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom