Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚοινωνίαΘεσσαλονίκη: Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα - Οι τάφοι, οι γεύσεις, η τέχνη...

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα – Οι τάφοι, οι γεύσεις, η τέχνη…

Του Ανδρέα Κυριακόπουλου*

Θεσσαλονίκη. Μια πόλη πλούσια όχι μόνο σε γεύσεις και αξιοθέατα αλλά και σε ευχάριστους κατοίκους, πρόθυμους να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Γνωστή και ως μία πόλη χαλαρότητας, η Θεσσαλονίκη πιθανόν είναι ο καταλληλότερος συνδυασμός γρήγορων ρυθμών της καθημερινής ζωής με ξέγνοιαστες στιγμές.

Αυτό ίσως να συμβαίνει μια και κατακλύζεται από μια κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ιστορία και τη σύγχρονη ζωή. Γι’ αυτό μια επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα απαιτεί κάτι παραπάνω από μία απόδραση Σαββατοκύριακου, και αυτό μόνο για τα βασικά αξιοθέατα. 

Ξεκινώντας μια ξενάγηση από την πλατεία Αριστοτέλους, δηλαδή τη βάση της πόλης, τα νεοκλασικά κτήρια που βρίσκονται σε όλη την έκτασή της, σε τοποθετούν άμεσα στο ιστορικό κλίμα ενώ τα δεκάδες μαγαζιά σε κάθε στενό της σε επαναφέρουν στη σύγχρονη πραγματικότητα. Με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά και σε απόσταση λιγότερη των 10 λεπτών με τα πόδια, βρίσκεται στο πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης, το Λευκό Πύργο.

Σύμφωνα με την ιστορία, επί Τουρκοκρατίας ο Λευκός Πύργος είχε χρησιμοποιηθεί ως χώρος μαρτυριών και σφαγών για θανατοποινίτες, με αποτέλεσμα να έχει χρωματιστεί από το αίμα τους. Με την “εκδυτικοποίηση” της πόλης και τον τερματισμό του τουρκικού ζυγού, όμως, ο τελευταίος θανατοποινίτης εξαγόρασε την τιμωρία του βάφοντας λευκό όλο τον Πύργο και ουσιαστικά μετατρέποντάς τον στη σημερινή τουριστική ατραξιόν και προσφέροντας την ονομασία που όλοι και όλες γνωρίζουμε. 

Κατά μήκος της Νέας Παραλίας, κατάλληλη για κάθε μορφής άσκησης και με τις νέες συνθήκες ακόμα πιο ιδανική για ποδηλασία, βρίσκονται οι επονομαζόμενες «Ομπρελίτσες», ένα αξιοθέατο σύγχρονης τέχνης και ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο της πόλης, ειδικά το βράδυ.

Στην ίδια περιοχή υπάρχει και το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δεσπόζει πάνω στο άλογό του, τον Βουκεφάλα και αποτελεί μέρος συνάντησης πολλών street artists.

Στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε απόσταση 5 περίπου λεπτών από την πανεπιστημιούπολη είναι η Αψίδα του Γαλέριου, γνωστή σε όλους με την ονομασία Κάμαρα. Ακριβώς πάνω από την Κάμαρα, βρίσκεται η Ροτόντα, μια παλιά ορθόδοξη εκκλησία, που μετατράπηκε σε Τζαμί και στα σύγχρονα χρόνια έχει μετατραπεί σε μουσειακό χώρο.

Ωστόσο μία επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να προσπεράσει μία επίσκεψη στα Κάστρα της Άνω Πόλης. Η έλευση στο μέρος, που ήταν κάποτε χτισμένη η πόλη, μπορεί να πραγματοποιηθεί με λεωφορείο ή με τα πόδια, αν είσαι φαν της πεζοπορίας και κοντά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Τα Κάστρα ίσως αποτελούν την κύρια μεταφορά στην αύρα εκείνης της εποχής και προσφέρουν μία πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελούν και σημαντικό σημείο φωτογράφησης. Τέλος, για τους πιο σκοτεινούς λάτρεις, αξίζει να επισημανθεί ότι το ΑΠΘ έχει χτιστεί πάνω από τους τάφους των Εβραίων θυμάτων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ υπάρχει και το ανάλογο μνημείο εντός της πανεπιστημιούπολης, απέναντι από την κεντρική βιβλιοθήκη.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom