Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΑπόψειςΤ’ αγόρι λες ονειρευότανε, Μα γύρω πόλεμος γινότανε*

Τ’ αγόρι λες ονειρευότανε, Μα γύρω πόλεμος γινότανε*

Της Κυριακής Ψαρουδάκη

Ο πόλεμος αποτελεί την πιο τραγική περιπέτεια του ανθρώπου, τον εξαχρειώνει και διαστρέφει την ανθρώπινη φύση του. Θύματά του συχνά είναι οι άμαχοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά.

Τα παιδιά! Τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου, που διαμορφώνουν το μέλλον σε μια σαθρή, ανήθικη χωρίς  κανένα φραγμό και έλεος κοινωνία. Οι περισσότεροι με κομμένη την ανάσα, παρακολουθούμε από τους δέκτες μας σε πρώτο πλάνο τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία!

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της UNISEF 24/3/2022: ‘Περισσότερα από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανασφάλειας και των συγκρούσεων μετά την εισβολή  της Ρωσίας στη χώρα τους. Στη διάρκεια ενός μήνα πολέμου στην Ουκρανία εκτοπίστηκαν 4,3 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερα από τον μισό παιδικό πληθυσμό, που εκτιμάται στα 7,5 εκατομμύρια

Μέχρι 15/3/2022 έχουν χάσει τη ζωή τους 97 παιδιά και έχουν τραυματιστεί 100 (Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων)

Για τα παιδιά οι συνέπειες του πολέμου είναι τραγικές: Αισθάνονται έντονη ανασφάλεια, φόβο και αντιμετωπίζουν απαισιόδοξα το μέλλον. Ιδιαίτερα, όσα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο στρατόπεδο προσφύγων( το 50% του προσφυγικού πληθυσμού είναι άτομα κάτω των 18 χρόνων) τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και συνιστούν μια θλιβερή πραγματικότητα με τρομακτικές επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.

Το μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά, αφού εμφανίζουν κοινωνικοπολιτισμικό σοκ, επειδή απομακρύνονται από την κοινότητα, τις συνήθειες και τα έθιμά τους. Το χειρότερο εξάλλου που μπορεί να συμβεί στα παιδιά αυτά είναι να τα ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ  στοιβαγμένα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τους πρόσφυγες.

 

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ!

*ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ «ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΛΟ»

 

Η ομαδική φυγή
Παιδιά ” ξεγελούν” τον πόλεμο στο Κίεβο σε αυτοσχέδιο καταφύγιο στο σταθμό του μετρό!
“Ελπίζω πως δεν ήθελαν να μου κάνουν κακό” Εννιάχρονη Ουκρανή από το νοσοκομείο στο Ιρπίν. (15/3/22, Πρώτο Θέμα)
” …κι η φρίκη δεν κουβεντιάζεται, γιατί είναι ζωντανή, γιατί είναι αμίλητη και προχωράει….” Γ.Σεφέρης

 

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom