Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisment -spot_img
ΑρχικήΚοινωνίαΣύψας: Ανησυχητικές οι μελέτες για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορονοϊού στα παιδιά...

Σύψας: Ανησυχητικές οι μελέτες για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορονοϊού στα παιδιά – Ιδανικά τρίτη δόση εμβολίου σε όλους

Φόβους για μακροχρόνιες συνέπειες στη ζωή των παιδιών που θα νοσήσουν ή έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό εξέφασε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι σε αυτό επικεντρώνεται ο έντονος προβληματισμός της επιστημονικής κοινότητας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα για το θέμα γιατί αναμένονται τα αποτελέσματα νέων μελετών, που αφορούν στα παιδιά.

Μπορεί τα παιδιά να νοσούν ελαφρά, όμως είναι ανησυχητικές οι μελέτες για το long covid. “Τα παιδιά έχουν μέλλον μπροστά τους και δεν ξέρουμε αν νοσήσουν τις θα τους αφήσει ή τι θα τους εμφανίσει στο μέλλον ο ιός” σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της πιθανής υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τα παιδιά απάντησε: “Δεν είμαι σίγουρος στο υποχρεωτικά αλλά θα έχουμε καλύτερη λειτουργία στα σχολεία αν εμβολιαστούν τα παιδιά”.

Η τρίτη δόση
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μια τρίτη δόση εμβολίου σε όλο τον πληθυσμό θα ήταν το ιδανικό σενάριο αντιμετώπισης της πανδημίας:

“Το ιδανικό θα ήταν κατά τη γνώμη μου να γίνει και 3η δόση σε όλους, αλλά υπάρχουν προβλήματα τόσο επάρκειας όσο και επιχειρησιακά. Γι’ αυτό είναι σωστό να ξεκινήσουμε από τις ομάδες πληθυσμού που το έχουν άμεσα ανάγκη όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και στη συνέχεια όταν θα επιλυθούν τα όποια θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλες ομάδες”.

Μετάλλαξη Δέλτα
Στο ερώτημα αν είναι αποτελεσματικά τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων ο καθηγητής σημείωσε. “Είναι αρκετά και η 3η δόση είναι επιπλέον προστατευτική έναντι των μεταλλάξεων”.

Αναφορικά με το πόσο μεταδοτικό καθιστά τον ιό η μετάλλαξη Δ ο κ. Σύψας εξήγησε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική η συγκεκριμένη μετάλλαξη από την βρετανική με την έννοια, ότι ο δείκτης αναπαραγωγής όπως λέγεται ο περιβόητος R είναι 7 έως 8. Με απλά λόγια ενώ στο αρχικό στέλεχος μπορούσε να μολύνει 1-2 ανθρώπους αυτό μολύνει από 7-8 άτομα ενώ, επίσης, δείχνει να προσβάλει και περισσότερα παιδιά.

- Advertisement -
advertismentspot_img
- Advertisment -spot_img

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom