Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΣύνοδος Κορυφής: Τουρκία, ενέργεια και πλαφόν στο φυσικό αέριο στην ατζέντα Μητσοτάκη,...

Σύνοδος Κορυφής: Τουρκία, ενέργεια και πλαφόν στο φυσικό αέριο στην ατζέντα Μητσοτάκη, τι περιμένει η Αθήνα

Την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και ξεκάθαρο μήνυμα κατά της Τουρκίας θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα.

H ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών σήμερα στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να θέτει επίσης τα θέματα που την απασχολούν, δηλαδή την τουρκική προκλητικότητα αλλά και μια ενιαία απάντηση στη συνεχή άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Σήμερα, σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ηγέτες αναμένεται να βρεθούν για να συζητήσουν όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση αλλά και το θέμα της ένταξης Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας στην ΕΕ.

“Με τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη, έχουμε λάβει πρωτοφανή δράση, προβάλλοντας τη γεωπολιτική επιρροή της ΕΕ. Τώρα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ηπείρου μας. Αυτό θα είναι το επίκεντρο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μας στις 23-24 Ιουνίου” αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις γεωπολιτικές εξελίξεις

“Στις εξωτερικές υποθέσεις, πρέπει πραγματικά να περάσουμε στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία”, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκτιμώντας προσωπικά – όπως είπε – ότι έχει καταλήξει σε ένα σταθερό προσωπικό συμπέρασμα ότι η απαίτηση ομοφωνίας “δεν είναι βιώσιμη”, επισημαίνοντας πως η ταχύτητα των εξελίξεων επιτάσσει να είναι εξίσου ταχεία η αντίδραση της ΕΕ, γεγονός που συχνά δεν συμβαίνει ακριβώς εξαιτίας ενστάσεων που μπορεί να προβάλει ένα και μόνο κράτος-μέλος. Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει πως μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και μόνο στην εξωτερική πολιτική, θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί.

Τι θα ζητήσει η Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ζητήσει και πάλι ευρωπαϊκές λύσεις για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας επίσης την τακτική της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας αφού ενημερώσει με στοιχεία και ντοκουμέντα τους εταίρους μας θα ζητήσει κάτι παραπάνω από μια απλή καταδίκη μιας χώρας που επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία μιας χώρας – μέλους της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, θα ζητήσει να σταλεί ένα καθαρό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή προοπτική και την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων μια διαδικασία που έχει «βαλτώσει».

Παράλληλα, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία θα επιμείνουν στην πρόταση τους για αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι απαιτούνται “γενναίες” αποφάσεις από την Ευρώπη, για να αντιμετωπιστεί η νέα εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, από το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αέριου από τη Ρωσία προς χώρες της ΕΕ, με το τσουνάμι των ανατιμήσεων που προκαλεί.

Μητσοτάκης – Ντράγκι: Θα θέσουν εκ νέου αίτημα για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας χθες, το οποίο, διήρκεσε δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου), οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντράγκι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Το πρόγραμμα και τα θέματα της Συνόδου

Το πλάνο του διημέρου περιλαμβάνει κατ΄αρχήν το πρωί την συνάντηση των ηγετών ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων. Θα ξεκινήσει στις 10:30 ώρα Ελλάδος, και μάλιστα όταν ολοκληρωθεί θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου των Προέδρων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 16.00. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες τόνιζαν ότι η Σύνοδος αυτή θα έχει καθαρά γεωπολιτικό χαρακτήρα καθώς εκτός απροόπτου θα αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία.

Στο τραπέζι θα πέσει βεβαίως και το θέμα της «ευρύτερης Ευρώπης», που θα συζητηθεί κατά το δείπνο. Με άλλα λόγια, πως θα δομηθεί, ποιο είναι οι τομείς ενδιαφέροντος και ποιοι θα προσκληθούν να συμμετάσχουν, αναφέροντας ότι ένα ερώτημα είναι αν τα κριτήρια θα είναι κοινών αξιών ή γεωπολιτικά.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν πλήρη επίγνωση και εικόνα της συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Θα υπάρξουν συμπεράσματα, άλλωστε έχει ήδη διαρρεύσει το προσχέδιο το οποίο καλει την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έτσι, οι 27 θα συζητήσουν – με την βοήθεια και του Έλληνα πρωθυπουργού – πως θα δώσουν στον Ερνογάν να καταλάβει ότι δεν είναι ώρα για πειραματισμούς απέναντι στη συγκεκριμένη χώρα.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom