Κυριακή, Απρίλιος 18, 2021
Αρχική Κοινωνία Συνεδριάζουν οι ειδικοί- Οι πληροφορίες για τη χαλάρωση των μέτρων

Συνεδριάζουν οι ειδικοί- Οι πληροφορίες για τη χαλάρωση των μέτρων

- Advertisement -

Έντονο προβληματισμό και αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνουν τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μπροστά στο ενδεχόμενο να χαλαρώσει επικίνδυνα η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω της “βαλβίδας αποσυμπίεσης” που επιδιώκεται, λόγω της κόπωσης των πολιτών από το μακρύ διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Πάντως οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους ειδικούς να έχουν ήδη λάβει απόφαση για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τις 9 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα, ενώ τώρα συζητούν το άλλο μέτρο, που επίσης θεωρείται περίπ0υ βέβαιο ότι θα αποφασίσουν, δηλαδή την δυνατότητα άσκησης με τον κωδικό 6 και με τη χρήση αυτοκινήτου. Το μέτρο θα δώσει την ευκαιρία της άσκησης σε ανοιχτό χώρο- είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα- και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει να βγει από τα σπίτια του ο κόσμος και να περιοριστεί έτσι η μετάδοση του ιού στους εσωτερικούς χώρους.

Το “μείγμα” των στοχευμένων παρεμβάσεων -όπως τις χαρακτήρισε σήμερα, Παρασκευή, η κυβερνητική εκπρόσωπος Α. Πελώνη- στοχεύει να έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων. Όχι την άρση τους. Στις τελικές αποφάσεις θα συνεκτιμηθεί η οριακή κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας και στις ΜΕΘ της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιθυμεί να αρθούν κάποιοι περιορισμοί, ώστε οι πολίτες να αποφορτιστούν. Για τις “βαθιά κόκκινες περιοχές”, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, έχει κλείσει ήδη και η άρση του χιλιομετρικού περιορισμού (2 km) για τα σούπερ μάρκετ, αλλά και για τη διαδημοτική μετακίνηση. Το μέτρο αυτό να ενθαρρύνει τους πολίτες να μετακινούνται εκτός σπιτιών- με τη βοήθεια και του καλού καιρού- και να μην περιορίζονται σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, που λειτουργούν ως “βόμβες” για τη διασπορά του κορονοϊού.

Λιανεμπόριο και σχολεία αργότερα
Όσο αφορά το λιανεμπόριο θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα για το πότε και πώς θα ανοίξει, και πάντοτε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 29η Μαρτίου χωρίς click away ή click in shop.

Oι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στον νέο αριθμό “13032” που λειτουργεί ήδη. Μετά την αποστολή του μηνύματος οι καταναλωτές θα έχουν τρεις ώρες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και να επιστρέψουν στο σπίτι. Η εφαρμογή αυτή θα περιλαμβάνει και “κόφτη”, δηλαδή οι πολίτες δεν θα μπορούν να στείλουν πάνω από ένα μήνυμα την ημέρα, όπως γίνεται με το 13033.

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων παραπέμπεται σε επόμενη συνεδρίαση.

Με δεδομένο το κλίμα και τον καιρό της χώρας, η εστίαση σύμφωνα με πληροφορίες θα αρχίσει τη λειτουργία της περίπου στις 19 Απριλίου. Θεωρείται δεδομένο ότι το άνοιγμα θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους εξωτερικούς χώρους, με αυστηρά μέτρα προστασίας και αποστάσεις.

Παπαϊωάννου: Χρειάζεται ελάφρυνση στα μέτρα
“Όσο πιο πολύ αυστηροποιούνται τα μέτρα πιθανόν και να μην τηρούνται”, ανέφερε ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών και της ανακοίνωσης της χαλάρωσης των μέτρων, σήμερα Παρασκευή.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι αυτή την εβδομάδα ήταν λιγότερη η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όμως παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο παρά την καραντίνα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου χρειάζεται μια ελάφρυνση στα μέτρα. “Όσο πιο πολύ αυστηροποιούνται τα μέτρα πιθανόν και να μην τηρούνται”, τόνισε.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι υψηλή η συγκέντρωση του ιικού φορτίου εν μέσω των μέτρων, όμως ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι εκρηκτική όπως τον Νοέμβριο.

Επισήμανε, επίσης, ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολη και τόνισε ότι πρέπει να δούμε το επόμενο βήμα με προσοχή. “Όποια μέτρα κι αν πάρουμε είναι σημαντικό να τηρηθούν”, σημείωσε.

Σκουτέλης: Υψηλού ρίσκου η χαλάρωση του lockdown – Δεν πρέπει να γίνει “στραβή”
Ως κίνηση υψηλού ρίσκου χαρακτήρισε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης τη μερική χαλάρωση των μέτρων.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 εμφανίστηκε επιφυλακτικός: “Τα μέτρα δεν έχουν έως τώρα πετύχει, όχι γιατί ήταν άσχημα και κακά προγραμματισμένα αλλά γιατί δεν εφαρμόστηκαν” ανέφερε συνεκτιμώντας και την κόπωση των πολιτών.

“Αν γίνει αυτή τη στιγμή μια πολύ μικρή και ελάχιστη “στραβή”, το σύστημα δεν ξέρω αν μπορεί να αντέξει”

Από την άλλη πλευρά τόνισε ο κ. Σκουτέλης “όταν η φωτιά έχει φτάσει στα πεύκα της αυλής σου και μέσα στο σπίτι έχει μερικά άτομα και τους έχει πιάσει υστερική κρίση και θέλουν να βγουν έξω ξέροντας ότι θα καούν δεν θα τους αφήσεις”.

“Ήμουν από τους πρώτους που έλεγα για την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με σόμπες ή χωρίς σόμπες, για τη συντεταγμένη παρουσία του κόσμου έξω αντί να τρέχουν αν τους κυνηγάνε οι αστυνομικοί στα παγκάκια και τις πλατείες. Αν γίνει αυτή τη στιγμή μια πολύ μικρή και ελάχιστη “στραβή”, το σύστημα δεν ξέρω αν έχει δυνατότητες να αντέξει”, συμπλήρωσε.

Παυλάκης: Λάθος μήνυμα το άνοιγμα του lockdown τώρα – Άνοιγμα σε 2 ή 3 εβδομάδες
Κατά της άρσης του lockdown τώρα και υπέρ ενός ανοίγματος σε 2 ή 3 εβδομάδες τάχθηκε ο ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης.

“Είμαι κατά του ‘ανοίξτε τα όλα’, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα”, τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση “να πει ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες” είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για το άνοιγμα πρότεινε δύο βασικές προϋποθέσεις που είναι τα rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

“Ας μην προδικάζουμε, ας δούμε τι θα ανακοινωθεί”, δήλωσε ερωτηθείς για τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Ο γιατρός απηύθυνε έκκληση στον κόσμο “να μην τα χαλάσουμε τώρα” και τόνισε πως “δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορονοϊό”.

Χαρακτήρισε “υπεραπλουστατευτικό” το “όλοι μέσα ή το όλοι έξω” και “καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα”.

“Όσοι δεν έχουν δικό τους στη ΜΕΘ, δεν καταλαβαίνουν”, εκτίμησε, επισημαίνοντας πως “δεν πρέπει να δοθεί λάθος σήμα ότι, “τελειώσαμε’”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -