Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΟικονομίαΣυνάντηση ΠΕΝΕΤΗΣ με Πλακιωτάκη - Παρέμβαση Χηνόπουλου για ύπαρξη ελληνικού νηογνώμονα

Συνάντηση ΠΕΝΕΤΗΣ με Πλακιωτάκη – Παρέμβαση Χηνόπουλου για ύπαρξη ελληνικού νηογνώμονα

Συνάντηση προεδρείου Π.ΕΝ.Ε.Τ.Η.Σ με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη για το ζήτημα του ρωσικού νηογνώμονα

 

Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου και του Κλάδου Επιθεώρησης Πλοίων συναντήθηκαν την Τετάρτη μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματικών  Τουριστικών  Ημεροπλοίων και Σκαφών. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος  της Ένωσης κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο αντιπρόεδρος κ. Περικλής Χηνόπουλος και ο γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Κτενάς.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξεύρεση λύσης στο σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει μετά από την απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων (ΙΑCS) να διαγράψει τον ρωσικό νηογνώμονα από μέλος του, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει κενό πιστοποίησης για δεκάδες επαγγελματικά ημερόπλοια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα πριν ξεκινήσει η επόμενη τουριστική σεζόν.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Τρανταφύλλου, επεσήμανε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να συνδράμει άμεσα στην εξεύρεση λύσης, είτε διευρύνοντας τον κατάλογο των διεθνών νηογνωμόνων τους οποίους πιστοποιεί ως Υπουργείο είτε παρέχοντας το ίδιο ισοδύναμες πιστοποιήσεις στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.

Ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου, Περικλής Χηνόπουλος, έθεσε στον Υπουργό συνολικά το ζήτημα λειτουργίας ελληνικού νηογνώμονα με προδιαγραφές πιστοποίησης IACS, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αδιανόητο η Ελλάδα, μια υπερδύναμη της παγκόσμιας ναυτιλίας και ακτοπλοΐας, να μην έχει νηογνώμονα ελληνικών συμφερόντων ικανό να πιστοποιεί πλοία μεγάλου μεγέθους. Είναι πρωτίστως ζήτημα εθνικής οικονομίας, καθώς κάθε χρόνο χάνονται από τη χώρα μας τεράστια κεφάλαια που καταλήγουν σε νηογνώμονες του εξωτερικού. Θεωρώ ότι η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας θα προχωρήσει σύντομα στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να έχουμε θετική έκβαση της υπόθεσης. Άλλωστε πέρα από ζήτημα οικονομίας, για μια χώρα που βασίζεται στη ναυτιλία και δραστηριοποιείται στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι και ζήτημα εθνικό».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι κατανοεί απολύτως το πρόβλημα που έχει προκύψει, ενώ ως προς τις προτάσεις της Ένωσης τόνισε πως το Υπουργείο τις εξετάζει θετικά, δηλώνοντας πως σύντομα θα επανέλθει με συγκεκριμένες λύσεις για το ζήτημα.

 

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom