Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΣυνάντηση Κων. Κεφαλογιαννη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συνάντηση Κων. Κεφαλογιαννη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στην πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαν ο Συντονιστής Παραγωγικών Τομέων Κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι ο Πρωτογενής Τομέας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας που πραγματικά μοχθούν, αποτελούν ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και στον πυρήνα των κυβερνητικών πολιτικών είναι η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Με το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά συναντήθηκε οΚωνσταντίνος Κεφαλογιάννης. Στην πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαν ο Συντονιστής Παραγωγικών Τομέων Κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι ο Πρωτογενής Τομέας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας που πραγματικά μοχθούν, αποτελούν ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και στον πυρήνα των κυβερνητικών πολιτικών είναι η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Ενώ εξήρε το έργο της κυβέρνησης και του υπουργείου καθώς ήδη έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις φόρων για τους αγρότες μας και στην παροχή σημαντικών φορολογικών κινήτρων που συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Και σημείωσε ότι σε όλο το διάστημα της εξωγενούς κρίσης που πλήττει και τον Πρωτογενή Τομέα έχουν σταθεί δίπλα στους αγρότες μας που δοκιμάζονται. Μόνο στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί στον αγροτικό τομέα περισσότερα από 2 δις ευρώ σε αποζημιώσεις και ενισχύσεις. Έχουν υπαχθεί στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές. Έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 90% οι αυξήσεις στα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος. Έχει ενταχθεί στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022. Έχουν ενισχυθεί οι κτηνοτρόφοι με επιδότηση 2% των φορολογικών εκροών του 2021. Έχουν ενισχυθεί οι παραγωγοί του οπωροκηπευτικού και αμπελοοινικού τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς αφού ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη για την επίσκεψη τον διαβεβαίωσε ότι η καταβολή των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών ύψους 89 εκ ευρώ θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους ενώ η καταβολή  των επιδοτήσεων στους αγρότες για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων θα γίνει μέχρι το  τέλος Νοεμβρίου. Του τόνισε επίσης την αναγκαιότητα της ανάπτυξης της βιολογικής παραγωγής στην Κρήτη μέσα από το πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκ ευρώ και τον ενημέρωσε ότι με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας έχει ήδη υπογραφεί η πρόσκληση LEADER για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 για την επιλογή των νέων Τοπικών Στρατηγικών και ομάδων Τοπικής Δράσης με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 236 εκ ευρώ.

Ενώ ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι διαδικασίες ελέγχου για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων προκειμένου για τη χορήγηση της προκαταβολής 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους 2022 και στις 19 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων. Ενώ οι εξατομικευμένες περιπτώσεις παραγωγών που παρουσίασαν ευρήματα και έμειναν εκτός θα ελεγχθούν και οι δικαιούχοι παραγωγοί θα περιληφθούν στην πληρωμή της εξόφλησης των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022.

Πηγή: cretalive.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom