Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΒΗΜΑ Αφιέρωμα"Στον 5ο όροφο της Νομικής" γνωρίσαμε τον ...Χρήστο Μαρκογιαννάκη!

“Στον 5ο όροφο της Νομικής” γνωρίσαμε τον …Χρήστο Μαρκογιαννάκη!

Την Παρασκευή 01/07/2022 στα πλαίσια του 1ου Φεστιβαλ βιβλίου Χανίων  που διαδραματίζεται αυτή την περίοδο στην πόλη μας, στο κατάμεστο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Χρήστου Μαρκογιαννάκη με τίτλο « Στον 5Ο όροφο της Νομικής» από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Γράφει η Άννα Μουσογιάννη

Στην παρουσίαση μεταξύ άλλων, παρευρίσκονταν η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην Υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Σπυριδάκης και Μανώλης Καραγιαννάκης.

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης

Την αυλαία άνοιξε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού και αδελφός του συγγραφέα, ο οποίος έκανε ένα ζεστό καλωσόρισμα στους παρευρισκόμενους ανοίγοντας έτσι την εκδήλωση. Έπειτα  τα ηνία της παρουσίασης ανέλαβε ο δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Σταύρος Ζουλάκης ο οποίος με τις εύστοχες παρατηρήσεις και ερωτήσεις του στο συγγραφέα Χρήστο Μαρκογιαννάκη έκανε την παρουσίαση άκρως ενδιαφέρουσα ιντριγκάροντας μας περισσότερο να διαβάσουμε το νέο του μυθιστόρημα. Συγκεκριμένα στην εισαγωγή του είπε μεταξύ άλλων:

«Χάρις στον σχολαστικό τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα με τις ανατροπές από τον ήρωα του Χριστόφορο Μάρκου η σκέψη μας πάει στον Ηρακλή Πουαρό. Αγαπάμε την ατμόσφαιρα που διεξάγει τις έρευνες του ο ήρωας του Χριστόφορος Μάρκου. Ο Χρήστος, όπως το κρασί, γίνεται όλο και καλύτερος με τον καιρό. Είναι μερικές μόνο από τις κριτικές εφημερίδων, κριτικών βιβλίων, γερμανόφωνων, ανθρώπων της αστυνομικής λογοτεχνίας, κορυφαίων του είδους για έναν άνθρωπο που γνωρίζουμε τώρα στην Ελλάδα το Χρήστο Μαρκογιαννάκη».

 Επιπλέον μέσα από τη μεταξύ τους συζήτηση, κάτι που θεωρώ “άσσο” στο μανίκι σε μια παρουσίαση βιβλίου, καθώς κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο, εκτός από τα του μυθιστορήματος γνωρίσαμε λίγο καλύτερα τον συγγραφέα και το έργο του, ο οποίος έχει μια πολυσχιδής προσωπικότητα -με ενδιαφέρουσα συγγραφική δραστηριότητα και στο εξωτερικό- ενώ διαγράφεται ένα λαμπρό συγγραφικό μέλλον στον τομέα του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Επιπλέον, ο Σταύρος Ζουλάκης  χαρακτηριστικά είπε στο συγγραφέα ότι : «Στις περιγραφές σου δεν υπάρχει τίποτα περιττό. Έχεις μια μοναδική ικανότητα διείσδυσης στα πιο σκοτεινά σημεία του ψυχισμού του ανθρώπου. Και στην κυριολεξία δεν αφήνεις κανένα ήσυχο, όλοι όσοι πρωταγωνιστούν στο βιβλίο και γενικά στα μυθιστορήματα σου, είναι διαρκώς εκτεθειμένοι και όμως ο δολοφόνος παραμένει καλά κρυμμένος. Υπάρχουν διαρκείς ανατροπές, κανείς από όλους όσους διάβασαν το βιβλίο σου δεν έπεσε μέσα. Δεν ξέρω αν αληθεύει αλλά ίσως η Άγκαθα Κρίστι  ζει στην άκρη της πένας σου». 

Για να απαντήσει ο συγγραφέας « Είναι σαφής αναφορά και σαφής έμπνευση, δεν κοπιάρω, αποτίω φόρο τιμής και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν και ο γαλλόφωνος τύπος και ο αγγλόφωνος τύπος σε όλο τον κόσμο αλλά και ο γερμανικός βλέπουν στην άκρη της πένας επιρροές από την Άγκαθα Κρίστι».

Πολλά όμορφα πράγματα ειπώθηκαν, ωραία χημεία μεταξύ παρουσιαστή και συγγραφέα και ο χρόνος πέρασε πολύ γρήγορα. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά ότι το βιβλίο μετά το τέλος της παρουσίασης κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από τους πάγκους καθώς ο κόσμος έσπευσε να το προμηθευτεί.

Η ομάδα του vimakritis.gr εύχεται ό,τι καλύτερο στο Χρήστο Μαρκογιαννάκη για το μυθιστόρημα αυτό αλλά και για τα επόμενα που θα έλθουν .

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης με καταγωγή από την Κρητη, γεννήθηκε το 1980 στο Ηράκλειο. Σπούδασε Νομική και Εγκληματολογία στην Αθήνα και το Παρίσι ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στην Γαλλική Πρωτεύουσα.

Εκτός από την ειδικότητα του νομικού είναι εξαιρετικός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας. Επίσης έχει γράψει δοκίμια για την αισθητική του εγκλήματος ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι εμπνευστής της έννοιας criminart αλλά και μέλος της CrimeWriters’ Association.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom