Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021
Αρχική Πολιτική Στο Μαξίμου ο Τσαβούσογλου – Κρίσιμη συνάντηση με Μητσοτάκη

Στο Μαξίμου ο Τσαβούσογλου – Κρίσιμη συνάντηση με Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος συναντάται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, έπειτα από την «ιδιωτική του επίσκεψη» στην Κομοτηνή, απ’ όπου σε δηλώσεις του δεν παρέλειψε να μιλήσει για «τουρκική μειονότητα».

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται έχει δεύτερη συνάντηση αποκλειστικά με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ οι δηλώσεις στον Tύπο αναμένεται να πραγματοποιηθούν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, περίπου στις 13:15.

Δείπνο με Δένδια

Ο κ. Δένδιας, παρέθεσε χθες Κυριακή δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του, το οποίο διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη. Στο δείπνο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Η επίσκεψη στην Κομοτηνή

Ο κ. Τσαβούσογλου βρίσκεται στην Ελλάδα ήδη από χθες, Κυριακή 30 Μαΐου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε χθες το πρωί αεροπορικώς από την Τουρκία στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς προς την Κομοτηνή. Αμέσως πήγε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε για 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής. Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.

Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θάμνα, έξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή χθες ήταν ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ.

Αμεση απάντηση στην πρόκληση περί «τουρκικής μειονότητας»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του έκανε λόγο και πάλι περί «τουρκικής μειονότητας» από τη Θράκη, για να λάβει άμεση και αυστηρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

«Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους», προσθέτει.

«Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Πηγή: dikaiologiitika.gr

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom