Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
ΑρχικήBlog ViewΣτάκα Χανιώτικη

Στάκα Χανιώτικη

Η στάκα είναι η πέτσα που εμφανίζεται στην επιφάνεια του φρέσκου γάλακτος ιδιαίτερα του πρόβειου εάν το αφήσομε μερικές ώρες εκτός ψυγείου. Παλαιότερα, πριν επέμβει η τεχνολογία, μάζευαν κάθε μέρα την τσίπα, την φύλαγαν στο ψυγείο για να μην ξινίσει και έφτιαχναν την στάκα που στους άλλους νομούς της Κρήτης τη λένε κρέμα. Θα τη βρείτε ψημένη στα κρητικά εστιατόρια και άψητη στα κρητικά μαγαζιά. Διατηρείται άψητη στην κατάψυξη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μισό κιλό στάκα
1 κρασοπότηρο αλεύρι
λίγο αλάτι
Βάζουμε τη στάκα σε μια κατσαρολίτσα και την αφήνομε να λιώσει σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη. Προσθέτομε σιγά σιγά το αλεύρι και το αλάτι , ανακατεύομε μέχρι να πήξει και να αρχίσει να διαχωρίζεται το βούτυρο από την κρέμα. Με ένα κουτάλι βγάζομε το βούτυρο και το φυλάμε στο ψυγείο για το πιλάφι. Είναι το λεγόμενο στακοβούτυρο. Τρώγεται μόνο ζεστή με ψωμί

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom