Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήStoriesΣταφιδική Ένωση Χανίων: Η ιστορία, οι στόχοι, η προσφορά...

Σταφιδική Ένωση Χανίων: Η ιστορία, οι στόχοι, η προσφορά…

Η Σταφιδική Ένωση Χανίων δημιουργήθηκε το 1929, συμμετείχαν 24 Συνεταιρισμοί Σταφίδας  του Νομού Χανιών, αντιπροσωπεύοντας καλλιεργητές σουλτανίνας, έκτασης 8.500 στρεμμάτων με μέση ετήσια παραγωγή 2.000 τόνους κρητικής σταφίδας.

Η έδρα της τότε ήταν  στην οδό Καλλέργων με κατάληξη του κτιρίου που στεγαζόταν μέχρι την Ακτή Ενώσεως, στο παλιό  λιμανιού των Χανιών.  Το εργοστάσιο της Σταφιδικής Ένωσης ήταν ένα τριώροφο κτίριο με αξιόλογο εξοπλισμό, δυναμικότητας 5.000 τόνων επεξεργασμένης και τυποποιημένης ετήσιας σταφίδας. Διέθετε πλήρες εμπορικό τμήμα με δίκτυο ανταποκριτών εντός και εκτός Ελλάδος.

Το εργοστάσιο της Σταφιδικής Ένωσης σταμάτησε να λειτουργεί το  1965, ενώ κατεδαφίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90,  εφόσον ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.  Έκτοτε η συγκέντρωση της σταφίδας γίνονταν στην αποθήκη που διέθετε η Σταφιδική Ένωση στην οδό Πατριάρχη Ιωννικείου 34, στη Νέα Χώρα, για λογαριασμό της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας Ηρακλείου.

Στην πορεία των χρόνων μέχρι και σήμερα η Σταφιδική Ένωση Χανιών, λειτουργεί με την νέα της  μορφή, ως Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη (Α.Ε.Σ.)-Α.Ε., μέσα από το ΚΕΑ ΧΑΝΙΩΝ, παρέχει κυρίως συμβουλευτικές υπηρεσίες στους παραγωγούς και λειτουργεί υποδειγματικά στον τομέα των ενισχύσεων, παρέχοντας κάθε φορά στους παραγωγούς με υπευθυνότητα τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να διεκπεραιώνεται έγκαιρα, αλλά και ορθά, η υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης.  Βασικός στόχος, αποτελεί αρχικά η άμεση ενημέρωση, πληροφόρηση και εξυπηρέτηση του παραγωγού. Επίσης, η σωστή καταχώρηση των αιτήσεων του παραγωγού στο ΟΣΔΕ ώστε να μην υπάρξουν λάθη ή παραλείψεις.

Ο Στόχος της Σταφιδικής Ένωσης Χανιών Α.Ε.Σ. Α.Ε., είναι να ενταχθούν νέες υπηρεσίες στο δυναμικό των ΚΕΑ, όπως:

α) Μελέτες-Προγράμματα, όπου στόχο θα έχει την έγκαιρη και ορθή πληροφόρηση των εν δυνάμει αγροτών, καθώς όλων όσων θέλουν να ενταχθούν στο αγροτικό κλάδο.

β) Οικονομικές Υπηρεσίες, με στόχο την πλήρη ενημέρωση των υπόχρεων αγροτών καθώς και την ομαλότερη ένταξη τους στο Νέο Καθεστώς, όπως αυτό ισχύει από 01/01/2014.

γ) Κτηνοτροφικά Μητρώα, όπου θα παρέχει όλη τη ανάλογη  βοήθεια στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας  ώστε να ενημερώνουν έγκαιρα και  ορθά το μητρώο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης τους.

δ) Γεωργικούς Συμβούλους, όπου ως έργο τους  θα έχουν να προσφέρουν στους αγρότες τεκμηριωμένες απαντήσεις σε προβλήματα-ερωτήσεις που σχετίζονται με θέματα του αγροτικού τομέα, που στόχο θα έχουν την μελλοντική εξέλιξη της αγροτικής δραστηριότητας.

Ο κάθε αγρότης-παραγωγός  που επιθυμεί να εξελίξει την επαγγελματική του δραστηριότητα με την βοήθεια των συμβουλευτικών παρεμβάσεων της Σταφιδικής Χανίων θα αποκτήσει  την δυνατότητα να αξιολογεί την οικονομική κατάσταση της εκμετάλλευσης του,  να έχει στην διάθεσή του τρόπους βελτιστοποίησης.

Στόχο, αποτελεί πάντα η υπόδειξη στον αγρότη-παραγωγό, των σημείων εκείνων που με βάση των κατάλληλων τεχνικών, θα κάνει τις ανάλογες τροποποιήσεις, ώστε να έχει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Με αυτό τον τρόπο ο αγρότης-παραγωγός  αποκτά μια πιο ξεκάθαρη  εικόνα για τη βιωσιμότητα της αγροτικής του δραστηριότητας καθώς και μια σειρά από σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει για την επίτευξή των  στόχων παραγωγής.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom