Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΣτ. Αρναουτάκης: «Στην Κρήτη οι ευρωπαϊκές πολιτικές μετουσιώνονται σε έργα»

Στ. Αρναουτάκης: «Στην Κρήτη οι ευρωπαϊκές πολιτικές μετουσιώνονται σε έργα»

Ενημερωτική συνάντηση για την σχέση της Κρήτης με την Ε.Ε. διοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Περιφέρεια Κρήτης και το Europe Direct Κρήτης

Η Κρήτη είναι ένα νησί όπου οι Περιφερειακές Πολιτικές, μετουσιώνονται σε έργα και παρεμβάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών ενός τόπου που καθιερώνεται ως ενεργειακός, ερευνητικός και μεταφορικός κόμβος σε όλη τη Μεσόγειο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κρήτη» που οργάνωσαν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Περιφέρεια Κρήτης και το Europe Direct Κρήτης.

Καλωσορίζοντας τους ομιλητές και τον ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία και σημασία που έχει η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και υπογράμμισε πως μέσα στο σύγχρονο πλαίσιο που διαμορφώνεται η Περιφέρεια Κρήτης ήταν η πρώτη περιφέρεια που κατέθεσε πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για την οδική ασφάλεια.

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουμε την έγκριση της πρώτης χρηματοδότησης με 39 εκ. ευρώ, με την οποία θα προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου», τόνισε και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης τη νέα προγραμματική περίοδο.

«Βάζουμε τα θεμέλια για μια νέα περίοδο δημιουργίας με την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΠΕΠ, οι οποίοι είναι κατά 170 εκ ευρώ αυξημένοι σε σχέση με τους πόρους του ΠΕΠ 2014-2020, φθάνοντας τα 565 εκ ευρώ. Στους στόχους της Νέας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2021-2027) έχουμε συμπεριλάβει: Την Προώθηση της Καινοτομίας και τη στήριξη της Επιχειρηματικότητας, την Στήριξη της πράσινης ανάπτυξης, την Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας του κατά τρόπο ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή, την Ενίσχυση της Κοινωνικής Δυναμικής και Κοινωνικής Συνοχής και την Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη Αστικών Κέντρων και της Υπαίθρου», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

 Υπογράμμισε μάλιστα πως το ραντεβού της Κρήτης με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί παρά να γίνει στο πεδίο των μακροχρόνιων εκκρεμοτήτων και των επίκαιρων προκλήσεων και ευκαιριών και η Περιφέρεια προσέρχεται σε αυτό το ραντεβού με συγκεκριμένες και δημιουργικές προτάσεις.

«Πάνω σε αυτές τις προτάσεις τόσο αναφορικά με το νέο περιφερειακό πρόγραμμα, όσο και με την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων από τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά μέσα, δομούμε την Κρήτη του 2030», σημείωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom