Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022
spot_img
ΑρχικήΕργασίαΣοβαρή καταγγελία: Αλυσίδα σούπερ μάρκετ απέλυσε έγκυο εργαζόμενή της

Σοβαρή καταγγελία: Αλυσίδα σούπερ μάρκετ απέλυσε έγκυο εργαζόμενή της

Η εταιρεία όπως αναφέρει ο Σύλλογος διέδωσε στην τοπική κοινωνία ότι η επίκληση της εγκυμοσύνης της εργαζομένης ήταν ψευδής, με σκοπό την προστασία της από την εργατική νομοθεσία! Η υπάλληλος εξαναγκάστηκε στην υπογραφή εντύπου παραίτησης από κάθε δικαίωμα δικαστικής προσβολής και προβολής του θέματός της. Το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του Συνηγόρου του Πολίτη και του ΣΕΠΕ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης.

Περαιτέρω όπως αναφέρει ο Σύλλογος “ακολουθεί την πάγια, άγραφη τακτική της μη χορήγησης συστατικής επιστολής στουςαπολυμένους εργαζόμενούς τους, παρά μόνον αν παραιτηθούν από το δικαίωμα δικαστικής προσβολής της ακυρότητας απόλυσής τους ή ανπαρέλθει άπρακτη η δικαστική προθεσμία προσβολή του άκυρου τηςαπόλυσής τους. Χορηγεί συστατική επιστολή μόνο σε όσους εργαζομένους δεν κινδυνεύει δικαστικά, διαφορετικά απειλεί ευθέως το επαγγελματικό τους μέλλον με τη μη χορήγηση ή ακόμη χειρότερα με τη χορήγηση αρνητικών συστάσεων σε περίπτωση που ασκήσουν δικαστικά τα δικαιώματα που τους χορηγεί η εργατική νομοθεσία”.

Επίσης τονιζεται “η εν λόγω πολυεθνική αντί να συμμορφωθεί προς τις διατάξεις του νόμου περί βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, μετά από σωρεία καταγγελιών σε βάρος της, αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς στη δημιουργία πολιτικής για τη βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας, μονομερώς χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες όπως ο ορίζει ο νόμος. Όταν αυτή η παράνομη τακτική καταγγέλθηκε στα ΣΕΠΕ της χώρας και την Αρχή Διαφάνειας, η εταιρεία ενημέρωσε με εσωτερική διαρροή τους υπεύθυνους καταστημάτων της για τους ”αιφνίδιους” κατά τ άλλα ελέγχους που ανέμεναν από τις κρατικές αρχές και τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ελέγχων αυτών.

H εταιρεία ελέγχεται μετά από καταγγελίες, από ανεξάρτητες αρχές της χώρας, περί αναλογίας κατοχής στελεχιακών θέσεων γυναικών-ανδρώνκαι την αναλογία απολύσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών υψηλόβαθμων υπαλλήλων αλλά και τη συμμόρφωση της στο νόμο αναγκαστικών προσλήψεων για ανάπηρους εργαζομένους”.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom