Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΣκληρή απάντηση Μόσχας στην Δύση: Απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε όποιον επιβάλλει...

Σκληρή απάντηση Μόσχας στην Δύση: Απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε όποιον επιβάλλει πλαφόν

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη διάταγμα που επισημοποιεί αντίποινα στην επιβολή ανώτατων τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου από τη Δύση.

Σκληρή απάντηση δίνει η Μόσχα στο μέτρο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι G7 και η Αυστραλία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν – με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα – απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία σε χώρες που εφαρμόζουν ανώτατο όριο τιμών στα συμβόλαια.

Απαγορεύει, παράλληλα, τις παραδόσεις εάν οι συμβάσεις καθορίζουν άμεσα ή έμμεσα ανώτατο όριο τιμών – όπως σημειώνει το Russia Today.

Σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης, η απαγόρευση της προμήθειας πετρελαίου ως απάντηση στο ανώτατο όριο τιμών τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και ισχύει έως την 1η Ιουλίου 2023. Η ημερομηνία απαγόρευσης της προμήθειας πετρελαιοειδών θα καθοριστεί αργότερα από την κυβέρνηση.

Προβλέπεται, τέλος, πως ο πρόεδρος μπορεί να χορηγήσει ειδική άδεια για την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαιοειδών που απαγορεύεται από το ανώτατο όριο τιμών. Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση με το προεδρικό διάταγμα για τα αντίμετρα.

Σημειώνεται πως στις 5 Δεκεμβρίου ΕΕ, G7 και Αυστραλία επέβαλαν ανώτατο όριο τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μέσω θαλάσσης, ύψους 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Απαγόρευσαν, δηλαδή, στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν ασφάλιση και άλλες υπηρεσίες για ρωσικά πετρελαϊκά φορτία, εκτός κι εάν το φορτίο αγοραστεί στην καθορισμένη τιμή ή κάτω από αυτήν.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom