Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΥγείαΣκέρτσος – Το 70% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί – Συνεχίζεται η καμπάνια...

Σκέρτσος – Το 70% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί – Συνεχίζεται η καμπάνια για να πειστούν οι υπόλοιποι

Για την πορεία των εμβολιασμών μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ απάντησε ερωτήσεις και για άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στις αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στη διαγραφή του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπόγδανου, καθώς και στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Αυτή την στιγμή το 70% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή 6,5 εκατ. πολίτες έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο συνεπώς ο στόχος για το ενιάμηνο του 2021 έχει επιτευχθεί. Στον γενικό πληθυσμό που το ποσοστό βρίσκεται στο 60% περιλαμβάνονται 1,2 εκατ. παιδιά έως 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν και άλλο ένα εκατομμύριο ανήλικοι από 12-17 ετών, όπου συμπεριλαμβάνονται οι διστακτικοί και όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Η σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες

Σε σύγκριση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης η Ελλάδα τα έχει πάει πάρα πολύ καλά και όχι τόσο καλά συγκρινόμενη με χώρες της Δυτικής Ευρώπης. «Πρέπει να εστιάσουμε στους πολίτες που έχουν ακόμη δισταγμούς να τους πείσουμε να πάρουν τη σωστή απόφαση», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Για τη Βόρεια Ελλάδα

Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα και στην επικράτεια αυτή την περίοδο αναγνώρισε ότι υπάρχει μια επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας αλλά με τη διαφορά από τον περασμένο Μάρτιο ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας λειτουργεί κανονικά μαζί και με τα εκτός COVID περιστατικά. «Παρόλο το ότι έχουμε μια επιθετική μετάλλαξη τη Δέλτα, η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας είναι μικρότερη κατά 2/3. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη τα νούμερα των νοσηλίων είναι πολύ λιγότερα και από τον περασμένο Οκτώβριο και από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, νοσούν βαριά οι ανεμβολίαστοι.

Η πολιτεία έχει κάνει το χρέος της παρέχει όλη την υποστήριξη που χρειάζονται οι πολίτες για να εμβολιαστούν. Χρειάζεται και η συμβολή σε αυτή την προσπάθεια των τοπικών φορέων», είπε ο υπουργός. Ωστόσο, συμπλήρωσε, συνεχώς παλεύουμε για την αύξηση των εμβολιασμένων δεν πετάμε «λευκή πετσέτα» όπως λέγεται και παρέχουμε περεταίρω διευκολύνσεις όπως αυτές που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Η σύγκριση με την Πορτογαλία

Σε σύγκριση με την Πορτογαλία, απέδωσε στη διαφορετική νοοτροπία το ποσοστό των εμβολιασμένων που έφτασε εκεί στο 83% και τόνισε ότι στη διαχείριση της πανδημίας εκεί υπήρξε μια πολιτική συμφωνία και άφησαν έξω την πολιτική αντιπαράθεση κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στη χώρα μας. Έχουμε δει ανεύθυνες συμπεριφορές από κόμματα της αντιπολίτευσης για να χαϊδέψουν τους αντιεμβολιαστές, είπε ο κ. Σκέρτσος.

Για την ακρίβεια

Στο θέμα της ακρίβειας έχουν γίνει πολύ σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις ως τώρα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει μειώσεις από φόρους. Αυτή τη στιγμή το μέσο εισόδημα χάρη στις φορολογικές μειώσεις έχει αυξηθεί κατά 7% με βάση τις μετρήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει προστασία η οποία μάλιστα φαίνεται και στις αποταμιεύσεις, είπε ο κ.Σκέρτσος, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 36 δις ευρώ στις Τράπεζες.

Υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής ακρίβειας υπογράμμισε ο υπουργός. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλους, τόνισε, και στα τιμολόγια της ενέργειας ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει γενναία στήριξη. Το ταμείο ενεργειακής μετάβασης θα στηρίξει τους λογαριασμούς και ότι χρειαστεί θα γίνει επιπλέον, διαβεβαίωσε. Παρακολουθούμε πολύ στενά την πορεία των διεθνών τιμών και του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας. Τόνισε ακόμη ότι όσοι δικαιούνται το επίδομα αλληλεγγύης θα το λάβουν όλοι διπλάσιο στο τέλος του έτους.

Για τη διαγραφή Μπογδάνου

Αναφερόμενος στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπόγδανου είπε ότι το 2019 η πλειοψηφία καταδίκασε όσους υιοθετούν έναν λόγο εμφυλιοπολεμικό και εχθροπολεμικό. Δεν έχει θέση στη σημερινή συγκυρία οποιαδήποτε συζήτηση αναμοχλεύει τέτοια μίση και πάθη που αφορούν το παρελθόν και όχι βεβαίως το μέλλον της χώρας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είμαστε εμείς πιο σημαντικοί από αυτό το οποίο υπηρετούμε.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία τόνισε ότι καλύπτει όλα τα εδάφη, θαλάσσια και χερσαία και χαρακτήρισε μυωπική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: in.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom