Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021
16.3 C
Crete
Αρχική Απόψεις Παιδικός καρκίνος: Σκέψεις και μία ευχή με αφορμή έναν αγώνα που δίνεται...

Παιδικός καρκίνος: Σκέψεις και μία ευχή με αφορμή έναν αγώνα που δίνεται καθημερινά

- Advertisement -

Της Κατερίνας Μιχαήλ*

14 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τον έρωτα

15 Φεβρουαρίου: γιορτάζουμε την αγάπη-  την αγάπη για τη ΖΩΗ. 


Χθες 15 Φεβρουαρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Δεν θα αναλύσω τα επιδημιολογικά στοιχεία ή τις στατιστικές της νόσου. Δεν είμαι ειδικός. Έχω όμως την ανάγκη να καταθέσω τις σκέψεις & την ευχή μου.

Στη διεθνή και εθνική νομοθεσία γίνεται ξεκάθαρη η υποχρεωτικότητα σεβασμού των  δικαιωμάτων του παιδιού, ήτοι της κρατικής μέριμνας για την προστασία της παιδικής ηλικίας, την άρση εθνοτικών διακρίσεων και αποκλεισμού στους τομείς εκπαίδευσης, ασύλου, υγείας και πρόνοιας. 

Είναι ξεκάθαρο: κάθε παιδί πρέπει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και Αποκατάστασης. Να έχει πρόσβαση σε κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό. Να του δοθεί η ευκαιρία να ζήσει, γιατί ο αγώνας του δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται.  Από τη στιγμή της διάγνωσης και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού συνυπάρχουν αισθήματα φόβου, θρήνου, αγωνίας. Αρωγοί και συν- κουβαλητές όλου αυτού του φορτίου, οι γονείς.

Το στοίχημα που θα πρέπει να βάλουμε όλοι εμείς, που έχουμε την εξουσία να απαιτούμε την υλοποίηση των κεκτημένων δικαιωμάτων μας είναι να μην αφήσουμε καμία πολιτική σκοπιμότητα να ιδιωτικοποιήσει το Αγαθό της Υγείας. Να στελεχωθούν τα νοσοκομεία από εξειδικευμένο ιατρικό- νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό και να λειτουργούν υπό κανονικές συνθήκες εργασίας με σεβασμό στην ποιότητα ζωής και υγείας των παραπάνω ατόμων. Το κράτος πρόνοιας να προχωρήσει στην παγιοποίηση του, μη αποζητώντας μόνο το χέρι βοηθείας του ιδιωτικού τομέα, αλλά να ενισχύσει την καθολική πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες δίχως κριτήρια.

Κάθε μέρα -και όχι μόνο την ημέρα μνήμης – θαυμάζουμε όλους αυτούς τους μαχητές που δε βίωσαν την παιδική ηλικία ως έπρεπε. Στεκόμαστε αρωγοί στον αγώνα των γονιών και της οικογένειας. Αποτίνουμε φόρο τιμής στο μεγαλείο των γιατρών, των νοσηλευτών, του παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού, αλλά και όλων αυτών των εθελοντών.

*Η Κατερίνα Μιχαήλ είναι κοινωνική επιστήμονας. 

- Advertisement -
- Advertisement -

Stay Connected

16,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
61,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -