Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΣήμερα η Διεθνής Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τη Γάζα: Η ατζέντα του Κυριάκου...

Σήμερα η Διεθνής Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τη Γάζα: Η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Tην ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού στην Λωρίδα της Γάζας, αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη για ανθρωπιστικές παύσεις ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και να δοθεί η ευκαιρία για περίθαλψη τραυματιών και μετακίνηση αμάχων.

Η Ελλάδα, που έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με C130 μέσω της Αιγύπτου, βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, εγχείρημα που είναι πάντως επιχειρησιακά πολύ σύνθετο. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει πως λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, «εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με έναν οργανωμένο τρόπο και αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα φτάσει σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη, θα ήμασταν ευτυχείς να το κάνουμε».

Λόγω της ενεργούς συμμετοχής της στις διεργασίες για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθεια στην Γάζα, η χώρα μας, όπως και η Γαλλία και η Κύπρος, εισέπραξε εύσημα και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στην διάρκεια της σημερινής Διάσκεψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας μας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει στάση αρχών στο ζήτημα της κρίσης στην Μέση Ανατολή και από την πρώτη στιγμή, έχει παρουσιάσει – δια του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη στην Διάσκεψη Συνεργασίας των χωρών της ΕΕ και των χωρών του Κόλπου, στο Ομάν – συγκεκριμένες προτάσεις που περιλάμβαναν την καταδίκη της τρομοκρατίας, τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαύλων, την απελευθέρωση των ομήρων, τη μη στοχοποίηση των αμάχων και την διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης για την επίλυση της κρίσης.

«Πέραν των ορίων» η αντεπίθεση Ισραήλ στη Γάζα

Μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις, η Αθήνα δεν κρύβει πάντως την άποψη ότι το Ισραήλ έχει κλιμακώσει την επίθεση πέραν των ορίων «που θα περίμενε κανείς να θεωρείται ως λελογισμένη αντίδραση σε μία επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ», όπως τόνισε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

«Βεβαίως να καταδικάσουμε ό,τι έχουμε δει να συμβαίνει στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά, από την άλλη πλευρά, να δεχθούμε ότι πλέον έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη Γάζα», έχει τονίσει και ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει και σήμερα ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και θα υπογραμμίσει την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης πριν τη Διάσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Mohammad Ibrahim Shtayyeh, στον οποίο θα επαναλάβει την ελληνική θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή. Θα επαναλάβει επίσης την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί κράτη-μέλη της ΕΕ, χώρες της περιοχής, μέλη του G20 πλην Ρωσίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που θα εκπροσωπηθούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κατάσταση στην περιοχή θα είναι βασικό ζήτημα και στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την προσεχή Δευτέρα.

Πηγή: dnews.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom