Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΣχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης: Νομοθετική ρύθμιση για να μην μείνει...

Σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης: Νομοθετική ρύθμιση για να μην μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς εργασία στο «Βοήθεια Στο Σπίτι»

Οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια Στο Σπίτι (ΒΣΣ), σχεδόν εδώ και μια εικοσαετία, παλεύουν για το δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Για μια 20ετία βάζουν πλάτη στο υποτυπώδες κοινωνικό κράτος, στο πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, δουλεύοντας με συνέπεια και ευθύνη απέναντι στις ευπαθείς ομάδες σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Έμειναν επί σειρά μηνών απλήρωτοι από τις κρατικές παλινωδίες, διαχειρίστηκαν την πανδημία στην πρώτη γραμμή στους δήμους όπου ανήκουν και εξακολουθούν να εξυπηρετούν με τις υπηρεσίες τους τις λαϊκές οικογένειες.

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι προκηρύξεις όπως της 4Κ/2020 για τους εργαζόμενους στο ΒΣΣ ή παλαιότερα της 3Κ/2018 για τους εργαζόμενους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων και άλλες παρόμοιες, τελικά δεν αποτελούν λύση και πετάνε εργαζόμενους, που επί σειρά ετών εργάζονται στο δημόσιο χωρίς καμία διακοπή, στην ανεργία.

Η με αριθμό 1548/2022 απόφαση του τρίτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνει εν μέρει την προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα στους ήδη 163 εργαζόμενους που έμειναν εκτός της προκήρυξης, μετά από 20 χρόνια συνεχούς εργασίας στη δομή, να προστίθενται άλλοι 1.100 εργαζόμενοι του ΒΣΣ και επιτυχόντες στον διαγωνισμό που κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους, επίσης μετά από 20 χρόνια συνεχούς εργασίας στη δομή.

Επιπλέον, η ακύρωση της «ειδικής εμπειρίας» από τις θέσεις που προέβλεπε η εν λόγω προκήρυξη «χωρίς εμπειρία», όπως αποφάνθηκε το τρίτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκτός από τον κίνδυνο για τους 1.100 επιτυχόντες του διαγωνισμού να βρεθούν εκτός εργασίας, ελλοχεύει και τον κίνδυνο τελικώς να τιναχθεί όλη η προκήρυξη 4Κ/2020 στον αέρα και να ακυρωθεί, τη στιγμή που έχουν ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα επιτυχόντων όλων των κατηγοριών (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ) από τον ΑΣΕΠ και έχουν εκδοθεί τα περισσότερα ΦΕΚ διορισμού. 

Γίνονται ολοφάνερες οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που κρατούσαν σε ομηρία, μέσω συμβάσεων, τους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι». Απροστάτευτοι βρίσκονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και ο κόσμος που εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν, που στη μεγάλη πλειοψηφία είναι κόσμος ταλαιπωρημένος, ευάλωτος και σε πολλές περιπτώσεις με σημαντικά προβλήματα υγείας ακόμα και κινητικά. 

Με βάση τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση, προτείνει το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα : 

Ψήφισμα

«Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε κανένας επιτυχών όλων των κατηγοριών από τους τελικούς πίνακες του διαγωνισμού της προκήρυξης 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ, όπως αυτοί έχουν ανακοινωθεί, να μην αποκλεισθεί και μείνει χωρίς εργασία στο «Βοήθεια Στο Σπίτι». Επίσης, να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου και οι 163 πολυετείς εργαζόμενοι στο ΒΣΣ που έμειναν εκτός προκήρυξης, να μονιμοποιηθούν και να παραμείνουν στην εργασία τους».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom