Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisment -spot_img
ΑρχικήStoriesΣαν σήμερα η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Βενιζέλου - Τι απέγιναν οι...

Σαν σήμερα η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Βενιζέλου – Τι απέγιναν οι 2 “επίδοξοι” δολοφόνοι;

Ευθύμης Λεκάκης

Του Ευθύμη Λεκάκη*

Σαν σήμερα 30 Ιούλη του 1920 έγινε η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου, στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon, την ώρα που επιβιβαζόταν στο Οριάν Εξπρές για τη Μασσαλία, προκειμένου να επιβιβαστεί στη θαλαμηγό του εφοπλιστή Εμπειρίκου, για να τον φέρει στον Πειραιά, δυο μόνο μέρες μετά την υπογραφή της!
Δράστες δυο φασίστες αξιωματικοί, πνευματικά τέκνα του Μεταξά. Ο υποπλοίαρχος Απόστολος Τσερέπης και ο υπολοχαγός Γεώργιος Κυριάκης από την Κόρινθο, οι οποίοι ντυμένοι σαν διπλωμάτες με ρεντικότα και πανύψηλο, πλησίασαν το θύμα τους στα 15 μέτρα. Πρώτος πυροβόλησε δυο φορές ο Κυριάκης, που τον τραυμάτισε στο χέρι. Ένας Γάλλος αστυνομικός έπεσε τότε απάνω του, ενώ η φρουρά του Βενιζέλου προσπάθησαν να καλύψουν τον πρωθυπουργό από τυχόν συνεργάτη του Κυριάκη. Τότε, ο Τσερέπης, πυροβόλησε στα τζάμια του τρένου και προκλήθηκε πανικός. Ο Βενιζέλος έσκυψε και έτρεχε προς την αίθουσα αποσκευών, σκοντάφτοντας σε βαλίτσες και έπεσε δυο μέτρα από το δεύτερο δράστη. Ο Τσερέπης, όμως, πυροβόλησε ξανά, πετυχαίνοντας τον στόχο στον ώμο. Συνολικά, και οι δύο, πυροβόλησαν δέκα φορές.
Οι δράστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε δίκη που έγινε στις 14 Φλεβάρη του 1921 και καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια φυλάκιση ο καθένας τους. Δικηγόρο είχαν το διάσημο Μαρό Τζαφερί, τον οποίο πλήρωσε ο πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας!
Δυο χρόνια μετά τη φυλάκιση, οι κατάδικοι, έστειλαν επιστολή που τον παρακαλούσε να μεσολαβήσει στη Γαλλική κυβέρνηση για να τους δοθεί χάρη, επειδή, τάχα, το είχαν μετανιώσει. Κι ο Βενιζέλος, μάλλον ζυγιάζοντας πολιτικά οφέλη από μια τέτοια του κίνηση, όντως μεσολάβησε και τα δύο καθάρματα, ελεύθερα πλέον γύρισαν στην Αθήνα. Ποιο ήταν το μέλλον, όμως, αυτών των δύο λαμπρών Ελλήνων;
Ο Τσερέπης, διορίστηκε διαχειριστής στα κτήματα του πρίγκιπα Χριστόφορου, και πέθανε το 1980 σε ηλικία 92 χρονών.
Ο Κυριάκης, διορίστηκε πρώτος διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, που εγκαινιάστηκε στις 25 Μάρτη του 1938.
Στην κατοχή, διετέλεσε εκφωνητής του χιτλερικού ραδιοφώνου Αθηνών. Κάθε βράδυ άρχιζε τις εκπομπές του με τον ίδιο στεραιότυπο τρόπο:
«Αγαπητοί Έλληνες ακροαταί, η κατά το 1821 απελευθερωθείσα Ελλάς ηγωνίζετο από το 1915 εναντίον της τρομοκρατίας των αγγλογάλων. Θυμηθείτε τα εγκλήματα των ορδών του Σαράιγ στη Μακεδονία, θυμηθείτε…»
Μετά την κατοχή, -όχι δεν εκτελέστηκε σαν συνεργάτης των Γερμανών κατακτητών- διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Ταμείου Πλινθοποιών Αθηνών και Περιχώρων. Αμέ… έτσι θα τον άφηναν εκείνοι που τους διαδέχτηκαν;
«Αλλ’ ας επανέλθωμεν εκείθεν όθεν εκκινήσαμεν», όπως έλεγε και ο καθηγητής μου στην έδρα της Πολιτικής Επιστήμης, Ακαδημαϊκός Γεώργιος Βλάχος.
Στις 29 Ιούλη, την ακριβώς προηγούμενη της δολοφονικής απόπειρας, ο Τσετέπης, πήρε τηλεγράφημα από τον αξιωματικό Θ. Σκυλακάκη, από την Αθήνα, με το οποίο του έδινε το πράσινο φως για τη δολοφονία του Βενιζέλου για την επόμενη, 30 Ιούλη, μιας κι εκείνη τη μέρα είχε καθοριστεί να γίνει πραξικόπημα στην Αθήνα. Εδώ, να σημειώσουμε ότι στη συνομωσία συμμετείχε και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων Βλάχος.
Με το άκουσμα στην Αθήνα της είδησης της απόπειρας δολοφονίας του Βενιζέλου, ξέσπασε κύμα μαζικής βίας από την πλευρά των Βενιζελικών. Στα πλαίσια αυτής της βίας, το τάγμα ασφαλείας του Γύπαρη –άλλο μπουμπούκι και αυτός, αλλά το κάθε πράμα στην ώρα του- δολοφόνησε τον διπλωμάτη, λογοτέχνη και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη, που μπορεί να ήταν στέλεχος της Βασιλικής Παράταξης, αλλά μέσα από τα καθάρματα της τότε αντιβενιζελικής δεξιάς ήταν ο πιο διαλλακτικός και ο πιο οραματιστής. Πάντα την πληρώνουν οι αθώοι! Ο Ίων Δραγούμης, λοιπόν, παρά την προτροπή της ερωμένης του Μαρίκας Κοτοπούλη, έφυγε από το σπίτι του στην Κηφισιά με το μικρό του «Φορντ», έχοντας κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας. Βιαζόταν να κλείσει την ύλη του περιοδικού του «Πολιτική Επιθεώρησις», το οποίο θα κυκλοφορούσε την επομένη.
Μόλις το αυτοκίνητό του έφθασε στο ύψος της βίλας «Θων» (Κόμβος Αμπελοκήπων), στρατιωτικές δυνάμεις της προσωπικής φρουράς του Βενιζέλου («Τάγμα Ασφαλείας») το σταμάτησαν και κατέβασαν τον οδηγό του. Ήταν 3 το μεσημέρι. Ύστερα από διαβουλεύσεις με το στενό συνεργάτη του Βενιζέλου, Εμμανουήλ Μπενάκη και τον επικεφαλής του Τάγματος Ασφαλείας Παύλο Γύπαρη, ο Δραγούμης οδηγήθηκε πεζός σε άγνωστο μέρος, συνοδεία στρατιωτικού αποσπάσματος. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, στη γωνία των οδών Βασιλίσσης Σοφίας (τότε Κηφισίας) και Παπαδιαμαντοπούλου, ο Δραγούμης έπεσε νεκρός στα 42 του χρόνια, από πυροβολισμούς των στρατιωτών γύρω στις 4 το απόγευμα.
Η κηδεία του έγινε την επομένη και οι φιλοβενιζελικές εφημερίδες («Ελεύθερος Τύπος» του Καβαφάκη, «Καιροί», «Πατρίς» του Δημητρίου Λαμπράκη), είχαν ακόμη ως κύριο θέμα την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου και στα ψιλά την είδηση της δολοφονίας του Ίωνα Δραγούμη, εντελώς διαστρεβλωμένη. Τα πνεύματα ηρέμησαν τις επόμενες μέρες, ιδιαίτερα μετά την άφιξη του Ελευθερίου Βενιζέλου στις 17 Αυγούστου με το θωρηκτό «Αβέρωφ» στον Πειραιά, όπου του επιφυλάχθηκε αποθεωτική υποδοχή.
Στις 25 Αυγούστου η Βουλή («Βουλή των Λαζάρων») τον ανακήρυξε με ψήφισμά της σε «Ευεργέτη και Σωτήρα της Πατρίδος», ενώ την επομένη συζητήθηκε η δολοφονία Δραγούμη, με «συγγνώμες» και «ψελλίσματα» από πλευράς της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων.
Αλλά το κάθε πράμα στον καιρό του. Για το κάθε ένα γεγονός, θα αναφερθώ ξεχωριστά.
Ο Βενιζέλος στο Θωρηκτό Αβέρωφ κατά την άφιξή του στον Πειραιά μετά την ανάρρωσή του στο Παρίσι
Ο πολιτικός Ίων Δραγούμης που δολοφονήθηκε στην Αθήνα από τα τάγματα του Παύλου Γύπαρη

- Advertisement -
- Advertisment -spot_img

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom