Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΟικονομίαΠροπληρωμένες κάρτες: Χρηματικά «έπαθλα» από ΔΥΠΑ - ΟΠΕΚΑ σε δικαιούχους

Προπληρωμένες κάρτες: Χρηματικά «έπαθλα» από ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ σε δικαιούχους

Χρηματική «επιβράβευση» θα λαμβάνουν όσοι δικαιούχοι των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες που ξεκινήσει η εφαρμογή τους από τις αρχές του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews σταδιακά θα ενταχθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ στις προπληρωμένες κάρτες. Θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2024 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους αναμένεται να έχουν ενταχθεί όλα.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι τουλάχιστον το 50% του ποσού των επιδομάτων που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, άτομα με αναπηρία, αλλά και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να καταναλώνεται μέσω POS ή άλλης ηλεκτρονικής συναλλαγής. Το σχέδιο περιλαμβάνει την σταδιακή πληρωμή σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.


Για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί τα 250 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 250 ευρώ μέσω μετρητών.

Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την διάταξη του νομοσχεδίου, οι συναλλαγές για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που θα πραγματοποιούνται με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας θα λαμβάνονται υπόψη για συμμετοχή των δικαιούχων σε ειδικό πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (Λοταρίες), μέσω του οποίου οι κληρωθέντες επιβραβεύονται με χρηματικά ή άλλα έπαθλα.

Τα χρηματικά έπαθλα θα είναι ακατάσχετα από το δημόσιο ή τρίτους, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, και δεν θα υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, ούτε θα δεσμεύονται ή θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους παρόχους των προπληρωμένων καρτών.

Πηγή: dnews.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom