Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚοινωνίαΠόσο θα διαρκέσει η καραντίνα, κίνδυνος να χαθούν τα Χριστούγεννα

Πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα, κίνδυνος να χαθούν τα Χριστούγεννα

Αν και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση με σιγουριά, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι λοιμωξιολόγοι εργάζονται για να λήξει το συντομότερο δυνατόν. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί, κ. Πέτσας, για να αποφασιστεί τέλος του lockdown θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 300 – 400.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των επιστημόνων και της κυβέρνησης, το καλό νέο θα είναι τα κρούσματα τις επόμενες 7-10 μέρες να σταθεροποιηθούν στις 3.000. Εάν συμβεί αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, η φυσική εξέλιξη της νόσου είναι να αποδυναμωθεί και να μειωθούν ραγδαία τα κρούσματα. Στην περίπτωση αυτή, είναι πολύ πιθανό, όντως μετά τις 25 Νοεμβρίου να έχουμε λιγότερα από 400 κρούσματα και η κυβέρνηση να ανακοινώσει την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Στο χειρότερο σενάριο, όπου τα κρούσματα δεν μειωθούν αλλά παρουσιαστεί εκθετική αύξηση στην κοινότητα τότε, είναι δεδομένο ότι το lockdown αναμένεται να παραταθεί ακόμα τουλάχιστον 15 μέρες με τον κίνδυνο να χαθούν τα Χριστούγεννα, μία περίοδο που αναμένουν πως και πως οι καταστηματάρχες για τόνωση του τζίρου τους.

Εν κατακλείδι, το επόμενο δεκαήμερο θα είναι καθοριστικό για τη χώρα καθώς θα κριθεί πότε και κάτω υπό ποιους όρους θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ήδη πολλοί επιστήμονες, πάντως, όπως η κ. Λινού, δεν θεωρούν εφικτό στόχο τα 400 κρούσματα έως το τέλος του μήνα και υπολογίζουν να πέσουν στα 1500.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom