Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021
7.6 C
Crete
Αρχική Blog View Πως θα υπολογίσεις σωστά τις διαστάσεις για να αγοράσεις κουρτίνα;

Πως θα υπολογίσεις σωστά τις διαστάσεις για να αγοράσεις κουρτίνα;

Πολλοί αναρωτιούνται πως να επιλέξουν σωστά κουρτίνα χωρίς να κάνουν λάθος στις διαστάσεις

Οδηγός μέτρησης για κουρτίνες με βάση το κουρτινόξυλο που έχεις:

Για να υπολογίσεις τις διαστάσεις στις κουρτίνες σου και να τις παραγγείλεις σωστά, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις τις σωστές μετρήσεις σε ύψος και πλάτος. Αυτό θα γίνει με βάση τον τύπο του κουρτινόξυλου που έχεις. Ακολούθησε τον παρακάτω οδηγό.

Όλες οι μετρήσεις γίνονται με μεταλλικό μέτρο.

Α. Γύψινη ή Ξύλινη Κορνίζα με σιδηρόδρομο

Για το ύψος μετράς από το κάτω μέρος του σιδηρόδρομου (τοποθετείς το μέτρο κάτω από το κανάλι του σιδηρόδρομου) έως το πάτωμα. Έχε υπόψη σου όμως και το φάρδος από το σιρίτι (a.k.a. τρέσα) της κουρτίνας. Τα σιρίτια έχουν συνήθως 3 υποδοχές για να μπει το γαντζάκι. Εάν θέλεις η κουρτίνα σου να κρύβει το σιδηρόδρομο, τότε θα βάλεις τα γαντζάκια στην πιο κάτω υποδοχή. Αυτό το φάρδος από το σιρίτι θα πρέπει να το συνυπολογίσεις στο ύψος. Για το πλάτος μετράς το σιδηρόδρομο από άκρη σε άκρη.

Β. Κουρτινόβεργα με κρίκους

Μετράς το ύψος από τον κρίκο του σιδηροδρόμου και μέχρι το πάτωμα. Όπως και στην περίπτωση Α, θα πρέπει να συνυπολογίσεις το φάρδος από το σιρίτι, αν θέλεις να περάσεις το γαντζάκι στην πιο κάτω υποδοχή. Για να υπολογίσεις το φάρδος της κουρτίνας, μετράς το διάστημα ανάμεσα στα δύο στηρίγματα της κουρτινόβεργας.

Γ. Κουρτινόβεργα με ραφή τρουκς, τιράντες ή σωλήνας 

Τοποθετείς την άκρη του μέτρου ακριβώς στην επάνω πλευρά του σωλήνα και μετράς ως το δάπεδο για το ύψος. Για το πλάτος μετράς το διάστημα ανάμεσα στα δύο στηρίγματα της κουρτινόβεργας.

Τι να προσέξεις κατά την τοποθέτηση της κουρτινόβεργας:

  • Προκειμένου να δώσεις ύψος στο χώρο σου, καλό είναι να τοποθετήσεις το κουρτινόξυλο πιο κοντά στο ταβάνι, παρά στο πλαίσιο του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας. Ιδανική απόσταση από το πλαίσιο του παραθύρου, θεωρούνται τα 10 με 15 εκατοστά.
  • Εάν θέλεις να βάλεις και πλαϊνές κουρτίνες, δώσε περισσότερο αέρα αριστερά και δεξιά με ένα μακρύτερο κουρτινόξυλο. Έτσι οι πλαϊνές κουρτίνες δεν θα κρύβουν συνέχεια το φυσικό φως.
  • Στο καθιστικό και στο υπνοδωμάτιο, όπου συνήθως μπαίνουν διπλές ή βαριές κουρτίνες, χρησιμοποίησε κουρτινόξυλο από σκληρό μέταλλο (π.χ. ατσάλι), ώστε να αντέξει το βάρος. Κι αν θέλεις να κρεμάσεις διπλές κουρτίνες, αγόρασε διπλές βέργες.

Αναλογίες ραφής κουρτινών. Υπολόγισε με βάση τον τύπο του υφάσματος

Οι αναλογίες ραφής για τις κουρτίνες είναι: 1×2 ή 1×2,5 και 1×3. Το ποια αναλογία θα ακολουθήσεις εξαρτάται και από τον τύπο του υφάσματος που έχεις διαλέξει.

Διάλεξε την πυκνότητα της κουρτίνας από 1 προς 2, που είναι μια κανονική σούρα ή 1 προς 2,5, που είναι ένας ιδανικός τύπος πυκνότητας για τα περισσότερα υφάσματα αλλά και 1 προς 3, για τις πιο λεπτές κουρτίνες, ώστε να δείχνουν πιο πλούσιες.

Παράδειγμα

Για σιδηρόδρομο ή κουρτινόξυλο με μήκος 1,50 μέτρο, όταν θέλεις η κουρτίνα να είναι ραμμένη με αναλογία 1 προς 2 το ύφασμα που χρειάζεσαι είναι 1,50×2=3,00 μέτρα.

Για σιδηρόδρομο ή κουρτινόξυλο με μήκος 1,50 μέτρο, όταν θέλεις η κουρτίνα να είναι ραμμένη με αναλογία 1 προς 2,5 το ύφασμα που χρειάζεσαι είναι 1,50×2,50= 3,75 μέτρα.

Για σιδηρόδρομο ή κουρτινόξυλο με μήκος 1,50 μέτρο, όταν θέλεις η κουρτίνα να είναι ραμμένη με αναλογία 1 προς 3 το ύφασμα που χρειάζεσαι είναι 1,50×3,00= 4,50 μέτρα.

Πηγή: https://makelife.gr/%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82/?fbclid=IwAR3y7uT9XwBwAWHn8U_IE6J9zbGOJwcu8Bi-i5z0OodYw2YKWxd80ANwpvY

Ακολουθήστε μας

16,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
61,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Μην χάσετε

Newsroom