Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΚοινωνίαΠώς εξηγείται η ύφεση της πανδημίας - Μειώνονται τα κρούσματα, αλλά αυξάνονται...

Πώς εξηγείται η ύφεση της πανδημίας – Μειώνονται τα κρούσματα, αλλά αυξάνονται οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, οι επιδημιολόγοι έκαναν λόγο για σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων, σημειώνοντας παράλληλα πως διατηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά και αυτή έδειχνε σημάδια ύφεσης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας επιβεβαίωσε τις πτωτικές τάσεις του τέταρτου κύματος , λέγοντας πως η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση και όλοι οι δείκτες καταγράφουν αποκλιμάκωση. Ειδικότερα σημείωσε πως την περασμένη εβδομάδα η μείωση στα κρούσματα ανήλθε στο 24% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν. Είπε παράλληλα ότι στις ηλικίες από 0-17 ετών ανήκει το 20 έως και το 25% των νέων κρουσμάτων.

Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οφείλεται κατά βάση στον αυξημένο αριθμό εργαστηριακών τεστ και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων μετά την επιστροφή από τις διακοπές, που λέγεται πως περιόρισε τη μετάδοση.

Παράλληλα, φαίνεται πως ο περιορισμός των επαφών με άτομα ανεμβολίαστα ή μεγαλύτερης ηλικίας, που ήταν η σύσταση των λοιμωξιολόγων, βρήκε – έστω σε κάποιο βαθμό – ανταπόκριση. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως δεν επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις για εκτόξευση των νέων κρουσμάτων στα μέσα του Σεπτεμβρίου (ακόμη και δέκα χιλιάδες κρούσματα ημερησίως ήταν οι προβλέψεις), παρά το ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμένει χαμηλός.

Τα τελευταία δεδομένα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 8 Σεπτεμβρίου σε 0,99, αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε σε 2,78% (το 7ήμερο 30 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου), από 3,37% το προηγούμενο 7ήμερο.

Το διάστημα 2 – 8 Σεπτεμβρίου, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.274 κρούσματα, καταγράφοντας μείωση 20,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 22,7% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 11,3% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Όμως ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε αύξηση κατά 25,2% σε 37,6 (από 30 την εβδομάδα που προηγήθηκε), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 12,7% σε 390 (από 346).

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 77% (από 71%). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 85% και 69% αντίστοιχα (από 77% και 64% αντίστοιχα).

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom