Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΟικονομίαΠοιο είναι το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπορεί να πάρει σήμερα ο...

Ποιο είναι το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπορεί να πάρει σήμερα ο Ελληνας; – Πόσο κοστίζει;

Τα κίνητρα που προσφέρει το κράτος για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, έχει μειώσει τις τιμές όλων των μοντέλων του είδους. Πόσο όμως κοστίζει το πιο φθηνό ηλεκτρικό της αγοράς;

Από τις 24 Αυγούστου έχει μπει σε ισχύ η πλατφόρμα του «κινούμαι ηλεκτρικά» για όσους θέλουν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μέσω της οποίας θα λάβουν την κρατική επιδότηση που μειώνει την τιμή του μοντέλου που τους ενδιαφέρει.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης ισχύουν εκπτώσεις για όσους θέλουν να αγοράσουν ένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο, οι οποίες είναι οι παρακάτω:

-Για αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος με Λιανική Τιμή Προ Φόρων έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση αναλογεί στο 20% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ

-Για την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος με Λιανική Τιμής Προ Φόρων από 30.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ η επιδότηση διαμορφώνεται στο 15% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ

Επιπλέον των παραπάνω σε περίπτωση απόσυρσης παλαιού οχήματος το οποίο έχει ταξινομηθεί στην Ελλάδα από την 1.1.2013 και πίσω, ισχύει επιπλέον έκπτωση 1.000 ευρώ.

Μετά από όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι οι τιμές όλων των ηλεκτρικών μειώνονται αρκετά και, παρότι ακόμη και έτσι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι -ακόμη τουλάχιστον- «φθηνά», έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιο είναι το φθηνότερο που μπορεί να αποκτήσει κανείς σήμερα.


Έτσι λοιπόν, το πιο φθηνό ηλεκτρικό της αγοράς είναι το νέο Skoda Citigo-e iV. Πρόκειται για την ηλεκτρική έκδοση του μίνι μοντέλου της Skoda, η οποία εφοδιάζεται με μοτέρ 83 ίππων, που προσφέρει αυτονομία κίνησης από 225 έως 274 km με μια πλήρη φόρτιση. Από πλευράς επιδόσεων, η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 130 km/h, ενώ για το 0-100 km/h το αυτοκίνητο απαιτεί 12,3 δευτερόλεπτα.

To ηλεκτρικό Skoda Citigo παρά τις μικρές του διαστάσεις (π.χ. μήκος 3.597 χλστ.) έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει χωρίς πολλές παραχωρήσεις 4 ενήλικες επιβάτες. Το πορτ-μπαγκάζ του έχει αρκετά μεγάλη χωρητικότητα για τα δεδομένα της κατηγορίας, 250 λίτρων.

Ειδικά τώρα για την τιμή του, το ηλεκτρικό Skoda Citigo κοστίζει μετά το οικολογικό bonus της κυβέρνησης 19.163 ευρώ και είναι το φθηνότερο ηλεκτρικό της αγοράς. Σε περίπτωση απόσυρσης παλαιού αυτοκινήτου τότε το κόστος μειώνεται κατά 1.000 ευρώ και φθάνει τα 18.163 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το συνολικό όφελος του αγοραστή του μοντέλου είναι 4.137 ευρώ σε σχέση με την τιμή καταλόγου του.

newsauto.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom