Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021
Αρχική Υγεία Παράταση της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Παράταση της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ

- Advertisement -

Σε επίταξη ιδιωτών γιατρών, παθολόγων και πνευμονολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να προχωρήσει ξανά το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή 23/4 μετά από την έγκριση του Πρωθυπουργού.

Έτσι για λίγες μέρες ακόμη θα πρέπει να παραμείνουν οι ιδιώτες γιατροί, στους οποίους είχε γίνει επίταξη υπηρεσιών πριν από έναν μήνα περίπου.

Όπως είχε δηλώσει εξάλλου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το ΕΣΥ τους χρειάζεται ακόμη με δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα παρότι παρουσιάζει μία σχετική σταθεροποίηση.

Στο διάστημα αυτό το υπουργείο Υγείας εθα αναζητήσει από τις σχετικές λίστες και άλλους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα επιταχθούν επίσης για να συμβάλλουν το επόμενο διάστημα. Όπως είχε διευκρινίσει ο Βασίλης Κικίλιας, οι γιατροί που έχουν επιταχθεί θα αμειφθούν κανονικά με τις ανάλογες διατάξεις που προβλέπουν τις αποδοχές τους αλλά και ότι προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το νεό ΦΕΚ η επίταξη των γιατρών γίνεται πράξη για «την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, δεδομένου ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η πληρότητα κλινών κορονοϊού στην εδαφική περιοχή της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η καθημερινή μετατροπή νέων κλινικών σε κλινικές COVID-19 καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας, για την περίθαλψη των νοσούντων από κορονοϊό».

Η απόφαση αυτή ελήφθη έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Της παρ. 4 του άρθρου 22 του Συντάγματος, και
β) του άρθρου 1 του ν. 4325/2015 «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις» (Α’ 47).

2. Την υπό στοιχεία Γ.Π/ΕΜΠ.οικ 1652/22.4.2021 εισήγηση του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, μετά των υπ’ αρ. 23268/14.4.2021, 23383/14.4.2021 και 25424/21.4.2021 συνημμένων σε αυτήν εγγράφων, των Διοικήσεων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, αντιστοίχως.

ΙΣΑ: Όχι στην επίταξη ιδιωτών γιατρών

Με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), είχε ζητήσει στις 16/4  από το Υπουργείο Υγείας να μην παραταθεί η επίταξη των υπηρεσιών όσων ιδιωτών γιατρών δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στο ΕΣΥ και να κληθούν εκ νέου εθελοντές γιατροί, για να στηρίξουν το σύστημα υγείας.

«Κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι πολύ σημαντικό να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα, στην υγειονομική θωράκιση της χώρας και την αναχαίτηση της πανδημίας», αναφέρει ο ΙΣΑ. Εκπρόσωποι των ιδιωτών γιατρών που συμμετείχαν στη σύσκεψη του ΔΣ του ΙΣΑ, τόνισαν ότι οι γιατροί που έχουν επιστρατευτεί «έχουν περιέλθει σε επαγγελματικό και προσωπικό αδιέξοδο, ενώ η συμβολή τους στη στήριξη του νοσοκομειακού συστήματος σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι η ενδεδειγμένη λόγω έλλειψης εμπειρίας, ενώ την ίδια ώρα αποδυναμώνεται σημαντικά η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη».

Ο ΙΣΑ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του, έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, τις οποίες απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας στις 22 Μαρτίου 2021. Μεταξύ άλλων, πρότεινε την άμεση τοποθέτηση στις δημόσιες δομές Υγείας των γιατρών που έχουν προσληφθεί πριν ολοκληρωθεί η κρίση τους. Παράλληλα, ζητά να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες ειδικότητες ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους.

Μέχρι και 903 διασωληνωμένους δίνουν τα μοντέλα πρόβλεψης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν χθες Πέμπτη 22/4 τους 822 ενώ όπως δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης η ακραία πρόβλεψη θέλει τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 903.

«Είχα πει ότι σύμφωνα με τα μοντέλα μας θα φτάναμε τους 850 διασωληνωμένους και αυτό λογικά είναι το ταβάνι, αν και τα ακραία όρια της πρόβλεψής μας φτάνουν μέχρι τους 903 και το χαμηλότερο όριο στους 822. Θέλω να πιστεύω ότι οι 850 ήταν το ταβάνι και δε θα πάμε προς τα πάνω τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 2.000-2.200, με προοπτική να μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, τόνισε ότι τα λίγα κρούσματα που ενδεχομένως θα δούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα δε θα είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς θα οφείλονται στα λίγα τεστ.

Αναφερόμενος στον δείκτη δείκτη θετικότητας πάντως επισήμανε ότι για πρώτη φορά φαίνεται να σταθεροποιείται γύρω στο 5% με καλές προοπτικές. Γι’ αυτό και στον χάρτη του ECDC η Ελλάδα εμφανίζεται «πράσινη». Πρόσθεσε δε ότι «τα πάμε καλά σε σχέση με άλλες χώρες, δεδομένου ότι δεν έχουμε φτάσει τους 1.000 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκων».

Το ΦΕΚ

Πηγή: dikaiologiitika.gr

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -