Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήMediaPantene: «Τα μαλλιά δεν έχουν φύλο» – Η διαφήμιση που έγινε viral...

Pantene: «Τα μαλλιά δεν έχουν φύλο» – Η διαφήμιση που έγινε viral με πρωταγωνιστές μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Τα ζητήματα συμπερίληψης, ορατότητας και ισότητας όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικής προτίμησης και εθνικότητας, έχουν μπει για τα καλά στη δημόσια συζήτηση. Η συζήτηση αυτή πολλές φορές δεν γίνεται με τους καλύτερους όρους, ειδικά όταν παρεμβάλλεται ο παραμορφωτικός καθρέφτης των social media. Σε κάθε περίπτωση όμως η κουβέντα είναι ανοικτή (και έντονη) και το επίδικο είναι ένα. Ότι κάθε ένας και καθεμιά από εμάς μπορεί και πρέπει να ζει με τον τρόπο που επιθυμεί ακριβώς, χωρίς φόβο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία 24ωρα μία διαφήμιση της γνωστής εταιρείας προϊόντων για μαλλιά, Pantene έχει γίνει viral ακριβώς γιατί βάζει στο επίκεντρο την συμπερίληψη και την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα ότι «τα μαλλιά δεν έχουν φύλο» (hair has no gender).

Πρωταγωνιστές 5 queer άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
Στο βίντεο της Pantene πρωταγωνιστούν πέντε queer άτομα, μέλη της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες και μιλούν για την ενδυνάμωση και την ορατότητα, με τα μαλλιά τους να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο.

Στο σποτ ακούγεται το τραγούδι «We are free», δηλαδή είμαστε ελεύθεροι, ενώ το σλόγκαν που το συνοδεύει είναι το «Ό,τι μαλλιά κι αν ονειρεύεσαι, είμαστε δίπλα σου». Στο σποτ προβάλλονται πέντε διαφορετικές ιστορίες καταπίεσης, που μοιράζονται πέντε άτομα, διαφορετικής ταυτότητας φύλου.

«Φράντζα, κεφάλι ψηλά!» λέει στη διαφήμιση ο Δήμος, που είναι cis gay αγόρι. «Στις δουλειές πρέπει να αλλάζουν τα μυαλά και όχι τα μαλλιά» διαπιστώνει η Νικόλ, που είναι cis gay κορίτσι. «Πρώτα μάκρυνα τα μαλλιά μου και μετά είπα στους δικούς μου “αισθάνομαι, είμαι γυναίκα”» θυμάται η Καίτη, που είναι trans κορίτσι. «Δεν υπάρχουν “αντρικά” ή “γυναικεία” μαλλιά» διαπιστώνει η/το LEX, που είναι non-binary άτομο. «Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι έτσι κρύβομαι, αλλά εγώ έτσι εκφράζομαι» σχολιάζει ο Θέμης, μέσω της drag περσόνας του Holly Grace.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom