Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΚοινωνίαΠαιδίατροι στο επίκεντρο για να τρέξουν οι εμβολιασμοί - Ανησυχία για τα...

Παιδίατροι στο επίκεντρο για να τρέξουν οι εμβολιασμοί – Ανησυχία για τα κρούσματα σε σχολεία

Οι λοιμωξιολόγοι χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τη διασπορά που μπορεί να προκληθεί από την ενδοοικογενειακή μετάδοση, τη στιγμή που οι εμβολιασμοί στους ανήλικους δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Τελευταίο “χαρτί” για την επιτάχυνση των εμβολιασμών στα παιδιά η συμβολή των παιδιάτρων που θα μπορούν να πραγματοποιούν εμβολιασμούς και στα ιδιωτικά ιατρεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν λυθεί τα διαδικαστικά και επιχειρησιακά θέματα και στις αρχές Οκτωβρίου, το πρώτο δεκαήμερο ειδικότερα, θα έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς. Οι ιδιώτες παιδίατροι θα απευθυνθούν στις αντίστοιχες ΥΠΕ που είναι τα ιατρεία τους για να υπογραφούν συμβάσεις.

“Επιχειρησιακά και εφοδιαστικά είμαστε έτοιμοι. Εκκρεμεί μια νομοθετική διάταξη στην Βουλή η οποία θα εισαχθεί, θα ψηφιστεί και η οποία θα διευκρινίζει το θέμα της αμοιβής, γιατί έχουμε δυο εμβολιασμούς, από την στιγμή που μιλάμε για Pfizer, για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Και ο πρώτος εμβολιασμός πιστεύω ότι θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όπως έχουμε ευθύς εξ αρχής ανακοινώσει”, είχε πει ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Δευτέρας.

Τα ποσοστά εμβολιασμών

Στους 15 – 17, ένας στους τρεις είναι εμβολιασμένοι, περίπου 100.000 παιδιά. Συγκεκριμένα το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό θα ανέρθει στο 30%.

Στην ηλικιακή ομάδα 12 – 14, το 15,7% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται μόλις στο 17,44%, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί ήδη 56.000 παιδιά.

Εκτόξευση κρουσμάτων

Είναι χαρακτηριστικό πως την εβδομάδα 13 με 19 Σεπτεμβρίου, κατά τον ΕΟΔΥ, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Υγείας, μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες που τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών υπερδιπλασιάστηκε.

Σημειώνεται επίσης ότι, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών. Διεξήχθησαν το πρώτο και το δεύτερο self-test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

Συγκεκριμένα, μετά τη διεξαγωγή του πρώτου self-test, τη Δευτέρα 13/9 και την Τρίτη 14/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών. Μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου self-test, την Πέμπτη 16/9 και την Παρασκευή 17/9 εντοπίστηκαν συνολικά 1137 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom