Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΌυσιαστική για το σχεδιασμό και την προώθηση θεμάτων που αφορούν τα Ατομα...

Όυσιαστική για το σχεδιασμό και την προώθηση θεμάτων που αφορούν τα Ατομα με Αναπηρία η συνεργασία Δημάρχου Ρεθύμνης με Περιφερειακή Ένωσης Τυφλών Κρήτης

Η δημιουργία Μητρώου Ατόμων με Αναπηρία στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης, η σύσταση Επιτροπής Προσβασιμότητας, η κατασκευή τεχνικών έργων με προδιαγραφές εξυπηρέτησης ΑμεΑ, η έλλειψη  εκπαιδευτή/τριας δεξιοτήτων και προσανατολισμού ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά, θέματα εργασιακής  απασχόλησης ΑμεΑ και εν γένει θεσμικής συνεργασίας με τις δημοτικές υπηρεσίες, συζητήθηκαν στο πλαίσιο σύσκεψης  του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη με τον Πρόεδρο κ. Μενέλαο Μαρκοδημητράκη και τα Μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ). 

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνεργασίας τους με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης, τα Μέλη του Δ.Σ της Π.Ε.Τ.Κ.,  εξέφρασαν τη βαθιά  ικανοποίηση τους για τη  διαρκή μέριμνα του Δήμου Ρεθύμνης στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, η οποία  αποτυπώνεται στο εύρος και την ποιότητα των έργων και των υποδομών προσβασιμότητας που δημιουργεί, στις οποίες, όπως διαπιστώνουν, περιλαμβάνονται πάντοτε οι προβλεπόμενες προδιαγραφές διευκόλυνσης των αναπήρων. 

Ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε την ευαισθησία  του  δημοτικού συστήματος  για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία οι οποίοι , όπως επεσήμανε εκπροσωπούνται σε επίπεδο Ρεθύμνου αλλά και νησιού,  από ένα δραστήριο, διεκδικητικό και ικανό αναπηρικό κίνημα.  Αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας Δήμου και αναπηρικών σωματείων αλλά και ένδειξη της προτεραιότητας που δίδει  ο Δήμος σε έργα που εξασφαλίζουν ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης και ποιοτικής αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους, είναι  και η  επίμονη  διεκδίκηση του Δήμου για την  ένταξη στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ «Αντ. Τρίτσης» του έργου κατασκευής Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνου για τις ανάγκες στέγασης και εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες όλου του Νομού. 

Η προχθεσινή  συνεργασία του Δημάρχου Ρεθύμνης με τους εκπροσώπους  της  Ένωσης Τυφλών,  επικεντρώθηκε σε προτάσεις  τους για την περαιτέρω διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία στο Ρέθυμνο. 

Ο Δήμαρχος τους διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία, τη δυνατότητα δημιουργίας Μητρώου στο σύστημα της,  στο οποίο  θα καταγραφούν με τη δήλωση της  συναίνεσής τους  πολίτες με αναπηρία που διαβιούν στο Ρέθυμνο και επιθυμούν τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας για την ασφάλεια και προστασία τους ,  σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών καταστροφών. 

Επιπλέον, εξετάστηκε η πρόταση σύστασης Επιτροπής  Προσβασιμότητας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, το Δήμο, το Επιμελητήριο και το Σύλλογο Τυφλών, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές σε θέματα που αφορούν το σχεδιασμό των τεχνικών παρεμβάσεων αλλά και την  παρακολούθηση  -καταγραφή των προβλημάτων που υφίστανται ή ανακύπτουν και αναγκών των ΑμεΑ στην προσβασιμότητά τους σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους  χώρους.   

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Π.Ε.Τ.Κ. ότι στο σχεδιασμό του Δήμου λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι ανάγκες των ΑμεΑ και ότι εντός των ημερών ξεκινούν στο Ρέθυμνο οι εργασίες ανάπλασης κάθετων συνδετήριων οδών με τους κεντρικούς οδικούς άξονες του αστικού κέντρου του  Ρεθύμνου, στις οποίες έχει προβλεφθεί η κατασκευή όδευσης τυφλών, η υπογειοποίηση δικτύων που θα απελευθερώσει κοινόχρηστο χώρο κ.α.

Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και κατάρτιση των ΑμεΑ στο Ρέθυμνο και την εργασιακή τους απασχόληση βάση των δυνατοτήτων που προσφέρει η νομοθεσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.   

Σημειώνεται ότι  τα μέλη του Δ.Σ της Περιφερειακής  Ένωσης Τυφλών που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον Δήμαρχο,  είναι :  κ.  Μαρκοδημητράκης Μενέλαος/ Πρόεδρος, κ. Ζαμπετάκη Ελευθερία/ Αντιπρόεδρος,  κ.   Κατσιπουλάκη Πόπη/ Γενική Γραμματέας , κ. Ριτσάτος Γιώργος /Μέλος και κ.   Τσαχάκης Δημήτρης/ Μέλος  και Πρόεδρος Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου.  

Στη λήξη της συζήτησης, συμφωνήθηκε  η συνέχισης της στενής  και αποτελεσματικής συνεργασίας που διατηρεί ο Δήμος Ρεθύμνης με τα τοπικά και πανελλήνια σωματεία αναπήρων, σε όλα τα επίπεδα. 

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom