Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΟυκρανία: Ούτε 3 εκατ. τόνοι οι εξαγωγές σιτηρών το Νοέμβριο

Ουκρανία: Ούτε 3 εκατ. τόνοι οι εξαγωγές σιτηρών το Νοέμβριο

Ούτε τους 3 εκατ. τόνους δε θα φτάσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία το Νοέμβριο, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Αλεξάντερ Κουμπράκοφ. καθώς όπως είπε η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει τις επιθεωρήσεις πλοίων σε λιμάνια.

Τον Οκτώβριο περίπου 4,2 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βγήκαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο Κουμπράκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

«Τα τελωνεία πραγματοποιούσαν 40 ελέγχους την ημέρα, ενώ τώρα, εξαιτίας της ρωσικής στάσης πραγματοποιούνται πέντε φορές λιγότεροι έλεγχοι», είπε ο ίδιος.

Τον Ιούλιο πήρξε συμφωνία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να βοηθηθεί η Ουκρανία για να εξάγει τα αγροτικά προϊόντα της και να προστατευτεί ο διάδρομος μεταφοράς από τρία λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, και η οποία παρατάθηκε για τέσσερις μήνες στα μέσα Νοεμβρίου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημαντική θέση στις εξαγωγές σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ συμφώνησαν πως ομάδες ελεγκτών θα ελέγχουν τα πλοία, ώστε να διασφαλιστεί ότι ούτε άνθρωποι για τους οποίους ισχύουν απαγορεύσεις, αλλά ούτε και απαγορευμένα αγαθά θα εισάγονται ή θα εξάγονται από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ωστόσο, οι ουκρανικές εξαγωγές εξελίσσονται με πιο αργούς ρυθμούς με το Κίεβο να κατηγορεί την άρνηση της Ρωσίας να επιταχύνει τις επιθεωρήσεις των πλοίων.

«77 πλοία στην ουρά»

Σύμφωνα με τον Κουμπράκοφ, 77 πλοία περιμένουν στην ουρά προκειμένου να επιθεωρηθούν στην Τουρκία, ενώ τα τρία λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα κάνουν χρήση μόνο του 50% της εξαγωγικής τους ικανότητας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος “εξαπατήθηκαν” από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, διανέμοντας τα σιτηρά στις χώρες του διεθνούς οργανισμού.

Το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φιλοξένησε μία διάσκεψη στο Κίεβο με συμμάχους της Ουκρανίας για την ενεργοποίηση ενός σχεδίου εξαγωγής σιτηρών οικονομικής αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες που είναι περισσότερο ευάλωτες στην πείνα και στην ξηρασία.

Πηγή: newsit.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom