Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021
- Advertisment -
Αρχική Κοινωνία Όλο και πιο κοντά τα προνόμια για τους εμβολιασμένους - Το πόρισμα...

Όλο και πιο κοντά τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής και το «γαλλικό μοντέλο»

Με νέα δεδομένα γίνεται η συζήτηση για τα προνόμια που θα δοθούν στους εμβολιασμένους πολίτες, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 18-24 από χθες, Τετάρτη, 16 Ιουνίου.

Πλέον η ένταξη των… πιτσιρικάδων στο σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά του κορονοϊού, σημαίνει ότι όλοι οι ενήλικες συμπολίτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο.

Τώρα η κυβέρνηση αναμένει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής (σ.σ.: έχει ζητηθεί από τον πρωθυπουρό Κυριάκο Μητσοτάκη) για να λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα… προνόμια που θα έχουν όσοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου, το Dnews είχε δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ για το τι θα περιλαμβάνει το «πακέτο» προνομίων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, δηλαδή συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς επίσης και στα γήπεδα, ανοιχτά και κλειστά, από την αγωνιστική περίοδο 2021-’22. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχει εξαγγελθεί η ελεύθερη πρόσβαση των εμβολιασμένων στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων, παράλληλα δε συζητείται το ενδεχόμενο της απαλλαγής του από την υποχρέωση διενέργειας self test.

Το health pass

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με βάση το «γαλλικό μοντέλο» τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, . Ωστόσο, όπως υπογράμμισε υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

«Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην ΕΕ και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του. Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα. Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Πιερρακάκης.

Ερωτηθείς για τα μπαρ, ο υπουργός πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία. «Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: dikaiologitika.gr

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisment -

Επικαιρότητα

Newsroom