Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΕκκλησίαΟκτώβριος και όχι Οκτώμβριος: Γιατί το «μ»... έφυγε από τον δέκατο μήνα...

Οκτώβριος και όχι Οκτώμβριος: Γιατί το «μ»… έφυγε από τον δέκατο μήνα του χρόνου

Ποια είναι η εξήγηση που κρύβεται πίσω από το ότι ο Οκτώβριος γιατί δεν έχει μ, όπως οι Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος; Η απάντηση βρίσκεται στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, το οποίο και έχουμε δανειστεί αυτούσιο.

Πριν από… πολλά χρόνια, το ημερολόγιο είχε 10 μήνες (απουσίαζαν Ιανουάριος και Φεβρουάριος), οι οποίοι προστέθηκαν αργότερα, με το νέο έτος να ξεκινά από τον Μάρτιο.

Το ρωμαϊκό ημερολόγιο στα λατινικά ήταν το εξής:

1) Martius (στον Άρη)
2) Aprilis (στην Αφροδίτη)
3) Maius (στη Μαία)
4) Junius (στην Ήρα)
5) Quintilis (πέμπτος)
6) Sextilis (έκτος)
7) September (έβδομος)
8) October (όγδοος)
9) November (ένατος)
10)December (δέκατος)

Σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο, οι πρώτοι τέσσερις μήνες είχαν ονόματα Θεών, ενώ οι επόμενοι συνέχιζαν αριθμητικά, (ο Quintilis ήταν ο πέμπτος, ο Sextilis ήταν ο έκτος κ.ο.κ.). Αργότερα ο πέμπτος και ο έκτος μήνας αφιερώθηκαν σε αυτοκράτορες και συγκεκριμένα στον Ιούλιο Καίσαρα και στον Οκταβιανό Αύγουστο.

Οι επόμενοι μήνες συνέχισαν αριθμητικά. Ο έβδομος μήνας λεγόταν September από το septem (εφτά), ο όγδοος μήνας ονομάστηκε October από το octo (οκτώ), ο ένατος ήταν ο November από το novem (εννιά) και τέλος δέκατος και τελευταίος ήταν ο December από το decem (δέκα).

Επομένως, αφού ο Οκτώβριος δεν είχε μ στα λατινικά (October), δεν έχει ούτε στα ελληνικά. Όταν προστέθηκαν Ιανουάριος και Φεβρουάριος στην αρχή του ημερολογίου, η αρίθμηση… χάλασε, καθώς ο Σεπτέμβριος από 7ος έγινε 9ος, ο Οκτώβριος έγινε 10ος, ο Νοέμβριος 11ος και ο Δεκέμβριος 12ος, όμως η ονοματολογία παρέμεινε η ίδια.

Με πληροφορίες από dogma.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom